Ministerul Educaţiei a decis să cheltuiască peste un milion de lei pentru a cumpăra manuale vechi la clasele I, până la finalizarea licitaţiei pentru noile manuale, evaluată la peste 30 de milioane de lei, fără TVA, cu câteva săptămâni înainte ca editorii să anunţe că noile cărţi vor ajunge pe băncile copiilor în mai puţin de o lună, scrie adevarul.ro.
Măsura este văzută ca o risipă de bani, având în vedere că procedura a fost deblocată, iar editorii au anunţat că noile cărţi vor ajunge la elevi într-o lună, cu excepţia Abecedarului de la clasa I. În plus, dascălii spun că vechile cărţi, pe care le consideră „inutile”, nici nu au ajuns în toate şcolile, şi sunt de părere că banii puteau fi folosiţi unde era mai multă nevoie.
La mijlocul lunii septembrie, Ministerul Educaţiei a decis să ceară retipărirea vechilor manuale şcolare pentru clasa I, în timp ce elevii de clasa a II-a le-au primit de la şcoală, ca o soluţie de avarie până la finalizarea licitaţiei pentru noile manuale.
CITEŞTE ŞI Anunţ important despre MANUALELE DIGITALE. Ce trebuie să ştie elevii
Aşa că, deşi de mai bine de un an oficialii au promis că din această toamnă micuţii vor avea manuale noi, inclusiv digitale, prima zi de şcoală i-a prins pe copii fără cărţi. Iniţial, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că nu vor fi comandate vechile cărţi şi le-a cerut învăţătorilor să predea de pe fişe şi auxiliare, în speranţa că licitaţia se va finaliza rapid.
Ceea ce nu s-a întâmplat, pentru că au urmat noi contestaţii, însă nici ministerul nu a respectat calendarul: procedurile au fost demarate abia în aprilie 2013, cu o întârziere de trei luni. Ulterior, la solicitarea premierului Victor Ponta şi sub ameninţarea demiterii, oficialul a anunţat decizia de retipărire a vechilor cărţi.