Rusia vrea să confişte proprietăţi ale altor state pentru a oferi compensaţii oligarhilor afectaţi de sancţiuni. Proiectul de lege a fost deja denumit ‘Legea vilei lui Rotenberg’, după ce în septembrie, în Italia, în cadrul sancţiunilor din partea Uniunii Europene (UE) şi SUA la adresa Rusiei, a fost pusă sub sechestru luxoasa vilă a miliardarului Arkadi Rotenberg.
Varianta iniţială a legii a stârnit nemulţumiri în legătură cu faptul că bugetul de stat este transformat într-o ‘poliţă de asigurare’ pentru oligarhii ruşi.
De asemenea, proiectul de lege alimentează temerile conform cărora activele cetăţenilor străini din Rusia ar putea deveni un pion sacrificat în confruntarea dintre Moscova şi Occident.
Citeşte şi Putin nu este o ameninţare suficient de mare pentru a submina Europa din punct de vedere economic
Unii politicieni de opoziţie şi-au exprimat opinia că acest pas poate da un impuls celor nemulţumiţi de guvernul rus.
De altfel, unii jurişti sunt de părere că magnaţii ruşi se vor feri de această lege, deoarece vor trebui să-şi demonstreze dreptul de proprietate în faţa justiţiei ruse. ‘Oligarhii se tem de inspectorii fiscali şi din acest motiv ei şi-au înregistrat companiile în jurisdicţii străine’, explică, pentru FT, un jurist occidental.
Citeşte şi SANCŢIUNILE împotriva Rusiei: Italia BLOCHEAZĂ CONTURILE unui apropiat al lui Vladimir Putin
Unii analişti sunt de părere că preşedinţia rusă se pregăteşte pentru o luptă împotriva foştilor acţionari ai IUKOS. Curtea de Arbitraj de la Haga le-a oferit compensaţii acţionarilor acestei companii. Dacă decizia va intra în vigoare, aceştia vor putea cere confiscarea de bunuri ale Rusiei în străinătate.
Astfel, noul proiect de lege îi va permite guvernului rus să ameninţe în mod convingător prin măsuri de răspuns, conchide FT.