„Ne-am bucurat enorm, pentru că Stefan Hell este Doctor Honoris Causa la UPB, titlu ce i-a fost acordat în urmă cu un an, şi sigur că atunci când lucram la ceea ce noi numim Laudatio, analizând activitatea ştiinţifică, noi l-am recunoscut, dar eram siguri că va lua premii foarte importante în continuare, pentru că rezultatele erau absolut excepţionale„, a afirmat Ecaterina Andronescu la sediul UPB, potrivit Agerpres.
Preşedintele Senatului UPB a afirmat că cercetătorul a trecut prin multe dificultăţi şi nu a avut la început resursele necesare.
„A trecut prin foarte multe dificultăţi pentru această idee, care a fost o descoperire personală. Nu a avut la început resurse, cu mare dificultate şi la câţiva ani după ce a făcut descoperirea cineva, în speţă Institutul Maxx Planck, a sesizat că este o descoperire importantă şi atunci sprijinul a venit. Nu a venit sprijinul nici măcar din partea celor mai importante publicaţii ştiinţifice în prima instanţă, dar ulterior şi aceste reviste i-au publicat multe articole, mă refer la „Nature” sau „Science”, cele mai bine cotate reviste ştiinţifice în lumea internaţională. Ne bucurăm pentru Stefan Hell şi sperăm să revină aici, pentru că este membru al comunităţii noastre academice prin acest titlu„, a mai afirmat Andronescu.
Ea consideră că un tânăr cercetător are şanse să reuşească în domeniul pe care îl abordează mai ales din prisma faptului că foarte multe laboratoare ale UPB au dotări de ultimă oră.
„Eu cred că un tânăr cercetător în România secolului XXI are şanse. Are şanse pentru că din ce în ce mai multe din laboratoarele noastre, unde profesorii au scris proiecte din fonduri structurale şi au dotat laboratoarele, au cu ce să lucreze. Pe de altă parte, există tot din fonduri structurale bursele acestea doctorale sau post-doctorale, care au prevăzute stagii şi care îi cuplează la lumea ştiinţifică internaţională. De aceea, eu mă aştept ca şi între tinerii noştri, poate nu într-o perspectivă foarte îndepărtată, să ne bucurăm de asemenea reuşite„, a adăugat Ecaterina Andronescu.
Premiul Nobel pentru Chimie a fost împărţit de Eric Betzig, Stefan W. Hell şi William E. Moerner pentru „dezvoltarea microscopiei fluorescente”, conform anunţului făcut miercuri la Stockholm de Staffan Normark, secretar permanent al Academiei Regale de Ştiinţe din Suedia.
Citeşte şi: PREMIILE NOBEL 2014. Românul Stefan W. Hell, „complet surprins” de decizia Comitetului Nobel