Alimente care protejează organismul împotriva bolilor de sezon

Odată cu răcirea vremii, microbii ne pândesc la tot pasul. Virozele respiratorii, gastroenteritele și o mulțime de alte boli infecțioase ne amenință sănătatea. Vestea bună este că putem ține la distanță aceste pericole cu ajutorul a doi aliați de nădejde pentru imunitatea organismului: probioticele și prebioticele.
Alina Costache
09 oct. 2014, 20:25
Alimente care protejează organismul împotriva bolilor de sezon

Tractul digestiv este principala poartă de intrare în organism a microbilor responsabili de boli infecțioase. Iar sistemul său de apărare este foarte elaborat pentru a proteja organismul de agenți patogeni. Flora intestinală este cea mai importantă armă de luptă contra microbilor. Peste 70% din imunitatea naturală a organismului se află la nivelul florei intestinale. Flora intestinală este alcătuită din bacterii „bune” și bacterii „rele”. Pentru menținerea sănătății organismului, trebuie să existe un echilibru între aceste bacterii, scrie doctorulzilei.ro.

Probioticele sunt acele bacterii „bune”, care au capacitatea de a menține și de a restabili echilibrul florei intestinale și de a susține sistemul imunitar. Aceste microorganisme vii sunt de mai multe tipuri, fiecare având proprietăți specifice. Cele mai cunoscute tulpini de bacterii benefice sunt Bifidobacterium și Lactobacillus.

Prebioticele sunt substanțe nedigerabile care favorizează dezvoltarea bacteriilor benefice (bifidobacterii și lactobacili). Ele sunt de fapt „hrana” pentru probiotice. Cele mai cunoscute prebiotice sunt fructooligozaharidele (FOS), care sunt utilizate la nivelul colonului pentru dezvoltarea și menținerea probioticelor din organism.

Produsele care conțin probiotice și prebiotice se numesc simbiotice. Studiile clinice arată că simbioticele au o eficacitatea crescută pentru îmbunătățirea imunității organismului.

Beneficiile probioticelor și prebioticelor

O floră intestinală sănătoasă este esențială pentru menținerea și îmbunătățirea imunității. Această floră împiedică agenții patogeni care pătrund zilnic în organism să se fixeze la nivelul tractului digestiv. Este vorba despre „efectul de barieră”. Flora intestinală stimulează de asemenea formarea celulelor imunitare și le face mai active.

Probioticele favorizează echilibrul florei intestinale. Ele îmbunătățesc activitatea barierei intestinale contra agenților patogeni externi. Totodată, probioticele stimulează sistemul imunitar în lupta contra infecțiilor de sezon.

Prebioticele favorizează înmulțirea probioticelor, ceea ce determină un efect inhibitor asupra dezvoltării bacteriilor patogene, prevenind infecțiile. În plus, prebioticele au capacitatea de a absorbi substanțe nocive cum ar fi toxinele cu potențial cancerigen sau colesterolul rău.

De exemplu, s-a demonstrat că probioticele Institutului Rosell și prebioticele din sfeclă de zahăr reduc semnificativ durata și severitatea infecțiilor respiratorii și gastrointestinale în cazul copiilor preșcolari și școlari.

Surse de probiotice și prebiotice

Principalele probiotice fiind bacterii lactice, ele se găsesc în lactatele fermentate: iaurturi, sana, kefir, brânză de vaci fermentată. Acestea trebuie consumate într-o cantitate suficientă astfel încât să aducă beneficii sănătății. O sursă importantă de probiotice sunt iaurturile, însă nu toate cele din comerț sunt sănătoase. Un iaurt cu valoare de probiotic nu trebuie să conțină: lapte praf, arome, coloranți, agenți de îngroșare, fructe, zahăr sau îndulcitori (glucoză, fructoză). Cât despre prebiotice, surse naturale sunt: ceapa, prazul, cicoarea, rădăcinile de sfeclă, guliile, bananele.

Probioticele și prebioticele pot fi administrate împreună sub forma suplimentelor alimentare simbiotice. Astfel suntem siguri că beneficiem de cantitatea optimă care ne asigură efectele binefăcătoare așteptate. În cazul protejării contra infecțiilor de sezon, acum este momentul să începeți o cură cu probiotice și prebiotice, pentru ca acestea să aibă suficient timp pentru a-și face efectul. Un pliculeț cu probiotice și prebiotice luat în fiecare dimineață, înaintea micului dejun, reprezintă un veritabil scut de apărare împotriva virozelor, otitelor sau infecțiilor gastrointestinale.

Citeşte şi BOLILE colectivităţii la copii. Care sunt acestea şi cum pot fi prevenite

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Schema de tratament preventiv de primăvară la pomii fructiferi. Așa vei avea o recoltă bogată și zeci de kilograme de fructe
Capital.ro
Ȋți face buletin cu cip în România. Noua lege în vigoare din 2025. Restricție pentru cine refuză
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Prognoza meteo, 19 aprilie. Temperaturile cresc, dar ploile nu lipsesc în Sâmbăta Mare
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI