Al Dulaimi Ali Asae Mohamad a fost reţinut în decembrie 2011, el fiind acuzat de procurorii DIICOT de săvârşirea infracţiunii prev. de art. 33 alin. 1 lit. c din Legea 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului. Potrivit anchetatorilor, Al Dulaimi Ali Asae Mohamad, sub identitatea sa reală sau folosind identităţi false şi prin intermediul a patru societăţi comerciale, a înlesnit intrarea/ieşirea în/din România şi prelungirea dreptului de şedere în ţară a cinci cetăţeni irakieni căutaţi pentru săvârşirea sau sprijinirea de acte teroriste în favoarea organizaţiei teroriste Al Qaeda în Irak.
„În baza art.33 alin.2 lit.a din Legea nr.535/2004, privind prevenirea şi combaterea terorismului, modificată prin Legea nr.187/2012, cu aplicarea art.35 alin.1 Noul Cod penal condamnă pe inculpatul AL DULAIMI ALI ASAE MOHAMAD la pedeapsa închisorii de 7 ani pentru săvârşirea infracţiunii de înlesnirea trecerii frontierei a unei persoane care a participat sau a comis acte de terorism, în formă continuată. În conformitate cu art.67 alin.2 Noul Cod penal cu referire la art.66 alin.1 lit.c Noul Cod penal, interzice inculpatului dreptul de a se afla pe teritoriul României, pentru o perioadă de 5 ani, după executarea pedepsei principale”, se arată în decizia instanţei.
În mod concret, cetăţeanul irakian condamnat a sprijinit intrarea pe teritoriul statului român a cetăţenilor irakieni Omar Farid Ahmed, Falah M. Salem, Aqeel Mohamed Dhuyab, Omar Kh. Assey şi Mutasier KH. Aassi, persoane cercetate sau urmărite penal pentru săvârşirea de acte de terorism în numele organizaţiei Al Qaeda în Irak.
DIICOT preciza că Al Dulaimi Ali Asae Mohamad a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi, constând în aceea că, împreună cu alte persoane, a facilitat intrarea, şederea sau tranzitarea României, a peste 250 cetăţeni irakieni, fiind condamnat în primă instanţă la o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni închisoare.
Al Dulaimi Ali Asae Mohamad se afla în mod ilegal pe teritoriul statului român, deşi prin dispoziţia organelor legale a fost declarat indezirabil în România.