ZI DECISIVĂ pentru LUKOIL. Conducerea companiei anunţă azi dacă închide sau nu rafinăria Petrotel

Compania Lukoil ar urma să anunțe azi dacă va închide rafinăria Petrotel de la Ploiești. Conducerea companiei ruseşti avertiza zilele trecute că dacă, până vineri, procurorii nu vor accepta ridicarea sechestrului instituit pe stocurile şi pe patrimoniul companiei, Lukoil închide rafinăria de la Ploieşti. Traian Băsescu a declarat că este inadmisibilă ameninţarea reprezentanţilor Lukoil, că aceştia trebuie să respecte legea din România şi a cerut Guvernului să fie pregătit să preia rafinăria. 
Romania TV
10 oct. 2014, 06:37
ZI DECISIVĂ pentru LUKOIL. Conducerea companiei anunţă azi dacă închide sau nu rafinăria Petrotel

Conducerea Lukoil e nemulţimită că Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, care anchetează grupul rus Lukoil sub suspiciunea de evaziune fiscală, a pus sechestru pe stocurile de ţiţei şi produse finite destinate rafinăriei Petrotel din Ploieşti, precum şi pe tot patrimoniul rafinăriei.

Prim-vicepreşedintele grupului Lukoil, Vladimir Nekrasov, a declarat zilele trecute, după o întâlnire cu vicepremierul Liviu Dragnea, cu ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, şi cu procurorul care instrumentează cazul Lukoil, că o decizie privind închiderea definitivă sau continuarea activităţii rafinăriei va fi luată până vineri.

„În acest moment ne sunt blocate stocurile strategice de ţiţei şi produse petroliere şi avem sechestru asigurător pe tot patrimoniu rafinăriei şi pe debitele Lukoil România faţă de Petrotel. Am propus o înţelegere pentru revizuirea acestor măsuri asiguratorii. Dacă vom ajunge la un acord vom reporni rafinăria, dacă nu, nu”, a spus Nekrasov, care este reprezentantul grupului cu activitatea de rafinare, marketing şi distribuţie.

Potrivit oficialului, Lukoil Petrotel va plăti 700 milioane dolari la bugetul de stat drept taxe şi impozite pentru acest an.

„Considerăm că aceşti 700 de milioane de dolari pe care îi plătim pot fi considerate măsuri asiguratorii. Dacă rafinăria nu va mai exista, statul nu va mai putea să obţină aceşti bani, pentru că vom opri rafinăria definitiv”, a adăugat Nekrasov.

Citeşte şi: Ambasadorul Rusiei, reacţie în ancheta Lukoil: Sunt foarte îngrijorat de evenimentele de la rafinăria Petrotel

Traian Băsescu a declarat, joi, că este inadmisibilă ameninţarea reprezentanţilor Lukoil privind închiderea rafinăriei Petrotel Ploieşti, cerând Guvernul să fie pregătit să preia rafinăria. Şeful statului a arătat că cei de la Lukoil trebuie să se hotărască dacă respectă legea sau pleacă din România.

Nu discut abordări dâmboviţene, ci doar ameninţarea făcută de un lider al companiei împotriva procurorilor şi a Guvernului. Astfel de abordare este inadmisibilă, iar dacă mâine va stabili să nu reia producţia, cer Guvernului să fie pregătit să preia rafinăria de la ploieşti pentru că asta depăşeşte limitele unei companii care vrea sau nu. Replătim preţul cu care s-a privatiza, iar diferenţa de la tehnologizare o discutăm dacă evaziunea fiscală a fost de 230 milioane de euro sau a fost mai mare. La constatarea finală a ilegalităţilor comise de Lukoil, să discutăm în cotrapartidă suma constatată a fi fraudă cu sumele investite de Lukoil„, a declarat Trian Băsescu.

Şeful statului a arătat că România este stat de drept şi că legea se aplică tuturor în mod egal. Băsescu a mai spus că exercitarea de presiuni îi pare „o abordare de tip putinian”, adăugând că „aşa ceva face Putin în ţară la el, nu într-o ţară a UE”.

„Îmi pare o abordare de tip putinian, aşa ceva face Putin în Rusia. Comportamentul nostru trebuie să fie pe înţelesul ruşilor. Lukoil nu poate spune că închid pentru că am probleme cu justiţia, trebuie să se gândească să dispară de tot de pe piaţa românească. România este stat de drept, Lukoil are lanţ de distribuţie, are concesiuni în Marea Neagră şi trebuie să se hotărască dacă respectă legea sau pleacă”, a precizat Băsescu.

„Am mai auzit o minciună că Lukoil contribuie cu 700 mil. de euro pe an. Lukoil merge în pierdere de ani buni. Asta mă face să gândesc şi spun: i-a dat banii lui, i-a dat banii pe acciză. Lukoil n-a avut profituri. Cel puţin aşa arată declaraţiile lor din ultimii 5 ani, în care să fi dat contribuţii la statul român. Cele 700 milioane sunt accizele”, a adăugat şeful statului.

Traian Băsescu a explicat că suntem în faţa unui „şantaj”, dar le-a transmis reprezentanţilor Lukoil că pot să plece din România, dar să nu creadă că vor pleca cu rafinăria.
Suntem în faţa unui şantaj, a unei presiuni, şi Doamne fereşte să se cedeze la ea că altfel aflăm mâine că nici OMV, nici Rompetrol nu mai poate face profit. Ia plecaţi băieţi, dacă nu respectaţi legile statului, dar să nu credeţi că plecaţi cu rafinăria!„, a conchis Băsescu.

Premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul analizează problema securităţii energetice cu instituţiile statului şi va lua toate măsurile în acest sens, dar singura ţară din cele 28 state membre ale Uniunii Europene care a recurs la procedura naţionalizării este Ungaria. Ponta a precizat că declaraţiile făcute „la tulburare, la nervi, în stare precară” nu ajută cu nimic România.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Anunțul momentului pentru toți clienții Digi RCS RDS, Vodafone și Orange. A devenit obligatoriu în România
Capital.ro
Se TAIE ajutoarele. Statul nu mai plătește niciun ban. Nu poți refuza scrisoarea
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Spaghetele perfecte pentru toată familia. Se pregătesc în timp record
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
VERDICT BĂSESCU. Nimeni nu credea că vom trăi momentul: N-a picat din cer
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat din Iași cercetat pentru muncă forțată a trei persoane cu dizabilități
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'