4 probleme în sarcină şi remedii
Oboseşti mai uşor
Un oarecare grad de oboseală este normal pe parcursul sarcinii, mai ales în primul şi ultimul trimestru, dar oboseala poate fi şi semnul unei anemii. Volumul de sânge creşte cu aproximativ 50%, dar numărul celulelor roşii se măreşte numai cu 20%, ceea ce face ca sângele să fie un pic mai diluat.
Citeşte şi Sarcina sau nu? Motive pentru care îţi întârzie ciclul
Remedii: Mănâncă alimente bogate în fier (carne, ouă, legume cu frunze verzi, cereale îmbogăţite cu fier sunt alimente care fac bine în anemie) şi ia polivitamine.
Constipaţia
Crescând foarte mult, uterul presează intestinele şi stomacul, pe de altă parte, hormonii măresc la maximum absorbţia digestivă de factori nutritivi la făt, însă pe seama tranzitului intestinal, care devine mai lent. Toate acestea determină, în timp, constipaţia în sarcină.
Constipatia in sarcina: metode eficiente de usurare a digestiei
Remedii: Mănâncă multe vegetale şi fructe, bea lichide. Fă cât mai multă mişcare. Dacă aceste metode nu dau rezultate, apelează la medic pentru un tratament medicamentos.
Citeşte şi Cum te anunţă corpul că aştepti un bebeluş
Mergi des la toaletă
Pe măsură ce uterul şi copilul se măresc, vezica urinară este înghesuită tot mai mult. Capacitatea ei scade şi vei merge mai des la toaletă. În trimestrul al II-lea, situaţia se îmbunătăţeşte: uterul creşte şi se ridică în cavitatea abdominală, exercitând o presiune mai mică asupra vezicii.
Remedii: Renunţă la ceai şi la cafeaua decofeinizată, care au şi efect diuretic. Bea, în schimb, mai mult lapte şi sucuri de fructe.
Ţi se umflă picioarele
Hormonii de sarcină reţin apa şi, prin urmare, cantitatea avesteia din organism creşte simţitor. Fenomenul se evidenţiază prin umflarea gleznelor, mai ales dacă stai mult în picioare. De asemenea, consumul de sare poate duce la apariţia edemelor la picioare.
Remedii: Pentru a evita sau diminua retenţia de apă în sarcină, redu consumul de sare, evită chiar şi pâinea normală, care este destul de sărată, şi optează pentru pâinea fără sare (sau îţi poţi prepara singură pâine de casă, fără să adaugi sare). Bea cât mai multe lichide. Poartă haine lejere şi încălţăminte comodă care să favorizeze circulaţia. Ori de câte ori ai posibilitatea, ridică picioarele pe un scaun (mai sus de nivelul şoldurilor). Dacă zona umflată nu revine la normal după o noapte de odihnă sau cuprinde şi mâinile şi faţa, anunţă de urgenţă doctorul.
Citeste mai multe despre probleme in sarcina si remedii pentru acestea pe mami.ro.