Mircea Diaconu rămâne europarlamentar. Magistraţii au respins cererea ANI. Decizia nu e definitivă

Mircea Diaconu rămâne europarlamentar. Magistraţii Curţii de Apel au respins, vineri, cererea ANI de întrerupere a mandatului pe motiv că Diaconu deţine această funcţie în mod ilegal. Decizia nu este definitivă. ANI a anunţat că va contesta decizia instanţei.
Iulian Tudor
10 oct. 2014, 07:22
Mircea Diaconu rămâne europarlamentar. Magistraţii au respins cererea ANI. Decizia nu e definitivă

Agenţia Naţională de Integritate a pierdut, vineri, la Curtea de Apel Bucureşti procesul în care a contestat calitatea de membru în Parlamentul European a lui Mircea Diaconu.

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a respins ca neîntemeiată acţiunea ANI, declarând drept inadmisibilă cererea Agenţiei de anulare a procesului verbal al Biroului Electoral Central din 29 mai privind centralizarea voturilor şi atribuirea mandatelor la alegerile pentru Parlamentul European din 25 mai.

Admite excepţia lipsei capacităţii de folosinţă a pârâtului BEC şi respinge în consecinţă acţiunea formulată în contradictoriu cu acest pârât. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active, a lipsei de interes a acţiunii, precum şi a lipsei de obiect. Respinge ca inadmisibilă acţiunea în ceea ce priveşte cererea de anulare parţială a procesului-verbal al BEC din 29.05.2014 privind centralizarea voturilor şi atribuirea mandatelor la alegerile pentru Parlamentul European 25 mai 2014. Respinge în rest, acţiunea reclamantei, astfel cum a fost completată, ca neîntemeiată”, se arată în decizia instanţei.

DISPUTĂ între eurodeputaţii români, la Bruxelles. „Mircea Diaconu e o PACOSTE”. „De vină sunt ziariştii”

Decizia Curţii de Apel Bucureşti poate fi atacată cu recurs la instanţa supremă, în 15 zile de la comunicare, iar ANI a anunţat că va contesta hotărârea.

Noi avem cunoştinţă de opinia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie într-o decizie a Curţii Constituţionale. În plus, în luna iunie, Curtea Constituţională a emis o altă decizie care a clarificat acel text de lege referitor la interdicţia de a ocupa o funcţie eligibilă indiferent de tipul ei. După două decizii ale Curţii Constituţionale şi cu opinia Înaltei Curţi, eu privesc optimist spre recursul pe care îl vom formula„, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu.

Totodată, judecătorii au respins ca inadmisibilă cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a articolului 25 din Legea 176/2010.

Curtea de Apel Bucureşti a judecat, vineri, cererea ANI prin care se solicită anularea hotărârii Biroului Electoral Central (BEC) privind atribuirea mandatului de europarlamentar lui Mircea Diaconu.

La termenul din 26 septembrie, Curtea de Apel Bucureşti a amânat pronunţarea unei decizii pe cererea depusă de ANI.

ANI a acţionat în judecată Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), BEC şi pe Mircea Diaconu, solicitând judecătorilor să anuleze decizia BEC de atribuire a mandatului de europarlamentar.

Agenţia arată că a solicitat AEP, la data de 28 mai, să nu accepte candidatura lui Mircea Diaconu, deoarece acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate, astfel încât Autoritatea ar fi trebuit să informeze Parlamentul European în vederea invalidării mandatului acestuia.

La data de 3 iunie, AEP a transmis ANI că nu are competenţă în acest caz.

MIRCEA DIACONU, despre ECUAŢIA FERICIRII la PE: Am un nepot care repară dinţii englezilor, altul e comandant

‘AEP, prin refuzul de a da curs solicitării ANI, respectiv, neacceptarea domnului Mircea Diaconu pentru reprezentarea României în funcţia de membru în Parlamentul European, printr-o conduită pasivă, contrară legii, a îndeplinit un act de acceptare a unei persoane care ar urma să îşi exercite mandatul sub efectul unei interdicţii care decurge în mod direct din încălcarea pe de o parte a unor dispoziţii legale cu caracter imperativ, cum sunt normele privind integritatea în exercitarea funcţiei publice, iar pe de altă parte din decizia definitivă şi irevocabilă a Instanţei supreme din România’, susţine ANI.

În opinia ANI, Mircea Diaconu se află sub interdicţia expresă prevăzută de lege pentru a ocupa o funcţie eligibilă, cum este funcţia de membru în Parlamentul European, mandatul de senator al acestuia, tot o funcţie eligibilă, încetând de drept prin efectul unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile prin care s-a stabilit starea de incompatibilitate, şi pe cale de consecinţă nu îndeplineşte ‘o condiţie de fond’ pentru a putea fi validat în exercitarea funcţiei de membru în Parlamentul European.

Pe de altă parte, ANI a trimis Parlamentului European o sesizare prin care solicită să nu fie validat mandatul de europarlamentar al lui Mircea Diaconu, deoarece acesta a fost declarat în stare de incompatibilitate, printr-o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Orașul din România în care se deschide o nouă fabrică gigant. Vor fi sute de locuri de muncă, germanii au făcut o investiție de zeci de milioane de euro aici
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Detaliu scandalos în legea contra drogurilor la volan. Ce vor fi obligați să facă șoferii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
BREAKING | Crima care a zguduit Buzăul. Și-a ucis soția cu toporul când a auzit ce dorea să facă. Martor la incident a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activiști! Animalul poate fi transferat în România
Capital.ro
Când se dă permisul de conducere înapoi? Lege nouă pentru șoferii din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Meteorologii anunță o răcire semnificativă a vremii în a doua parte a săptămânii
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!