România liberă: Visul nuclear comunist, împlinit numai pe jumătate. La 34 de ani de la încheierea primului contract între Romenergo şi AECL pentru licenţa reactoarelor CANDU, statul român nu a reuşit să ducă până la capăt proiectul nuclear de la Cernavodă. Compania mixtă EnergoNuclear SA împlineşte luna viitoare trei ani de la înfiinţare, timp în care pe platforma Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă nu s-a mişcat nimic. Potrivit Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, până pe 15 martie 2012 va fi încheiată procedura de selecţie a investitorilor care vor construi cele două reactoare nucleare, însă până acum nicio companie nu s-a arătat public interesată de acest lucru.
ZF: Bancherii de pe Wall Street către investitorii străini: „Dacă vă place Polonia, atunci veţi iubi România”. Greii finanţelor internaţionale au promis la Bucureşti că pot convinge chiar şi în criză investitorii străini să cumpere perlele energetice ale României la preţuri juste. Bancherii de investiţii ai marilor grupuri financiare Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup şi Société Générale, prezenţi joi la seminarul „Finanţarea prin bursă. Un impuls pentru economia naţională”, au dat asigurări că investitorii străini sunt interesaţi să cumpere acţiunile pe care statul le scoate la vânzare prin bursă la companiile energetice, iar ei sunt dispuşi să îşi folosească expertiza pentru ca aceste privatizări să se încheie cu succes.
Daily Business: Monopolul mall-urilor. De ce nu are Bucurestiul shopping stradal. Shopping-ul stradal nu este inca integrat pe harta Capitalei ca optiune in sine de petrecere a timpului liber, desi zona Lipscani s-a ridicat ca reper pentru leisure. Pe de alta parte, centrele comerciale sunt adevarati magneti all-inclusive raspanditi prin oras. Citeste intr-o analiza DailyBusiness.ro de ce Bucurestiul nu se bucura de o zona ancora pentru shopping si cat ne va mai tine moda mall-urilor. Deficitul de zone pietonale dedicate cumparaturilor se reflecta in faptul ca Bucurestiul nu poate fi, din punct de vedere al turismului, asociat notiunii de destinatie de shopping.
Capital: 2012, anul podurilor. Proiecte în valoare de peste 120 mil. euro se pregătesc să înceapă anul acesta pentru reabilitarea podurilor peste Dunăre de la Feteşti şi Cernavodă şi construcţia celui de la Grădiştea, peste râul Argeş. Se lucrează şi la Podul Prieteniei, de la Giurgiu. La 26 de ani de la punerea lor în funcţiune, podurile dunărene de la Feteşti şi Cernavodă vor intra în reparaţii capitale. Tot în acest an vor începe şi lucrările de construcţie a podului de la Grădiştea, pe calea ferată care leagă Bucureştiul de Giurgiu.
EVZ: Avantajele tratatului fiscal. Plusul economic poate fi de 4,4%, dacă se respectă regulile. Noile reguli fiscale ale Uniunii Europene nu sunt un panaceu pentru criza datoriilor, spun economiştii români. În primă instanţă, acestea ridică autorităţilor multe provocări, iar structura bugetului României va fi greu de adaptat noilor cerinţe. Spre exemplu, rămâne de văzut cum putem aduce bani la buget, pentru a respecta limita de deficit structural de 0,5% din PIB.