Mamiferele existau şi pe vremea dinozaurilor, însă nu au fost găsite prea multe rămăşiţe ale lor. Noua fosilă, găsită în roci vechi de 95 de milioane de ani, în Argentina, ne permite să aflăm cum arătau mamiferele de pe atunci.
Animalul, cât un şoarece modern, avea un bot lung, dinţi foarte mari şi ochi imenşi, precum Scrat din Ice Age.
Creatura preistorică era un dryolestoid, un grup de mamifere care a dispărut, din care au evoluat nenumărate animale moderne, printre care cangurii, elefanţii şi chiar oamenii.
Paleontologul dr. Guillermo Rougier, de la Universitatea Louisville, din Kentucky, spune că specia descoperită, denumită Cronopio dentiacutus, după dinţii săi ascuţiţi, seamănă foarte mult cu veveriţa din animaţia Ice Age.
Rămăşiţele, descrise în revista Nature, includ două cranii şi maxilare, care oferă noi informaţii asupra speciei.
Cronopio era un animal primitiv, iar descoperirea sa confirmă faptul că mamiferele aveau forme care nu mai există în ziua de azi, potrivit lui Guillermo Rougier, de la Universitatea Louisville din Kentucky, care a făcut parte din echipa ce a descoperit animalul.
Ochii săi imenşi sugerează că era un animal nocturn, însă cercetătorii nu pot explica funţia dinţilor săi lungi, întrucât nu există niciun model modern. Forma molarilor „veveriţei” sugerează că ar fi mâncat insecte.
Rougier a numit fosila după personajele din nuvelele scriitorului argentinian Julio Cortazar, însă recunoaşte că i s-ar fi potrivit mai bine numele lui Scrat.