Mozaicul, cel mai mare din situl respectiv, măsoară 4,5 m / 3 m, potrivit unui comunicat al ministerului. Făcut din elemente albe, negre, gri, albastre, roşii şi galbene, el iese în evidenţă prin ‘minuţioasele detalii care caracterizează personajele şi caii şi prin armonia culorilor’, precizează comunicatul.
Acest mozaic din secolul al IV-lea î.Hr. reprezintă ‘un car în mişcare, tras de doi cai albi şi condus de un bărbat bărbos cu o cunună de lauri pe cap’, adaugă textul ministerial.
Diferite ipoteze circulă, din luna august, în legătură cu persoana înhumată în acest mormânt de la Amphipolis.
În pofida speranţelor unor pasionaţi de istorie, şansele ca mormântul de la Amphipolis să fie al lui Alexandru cel Mare par aproape nule. După moartea sa, la vârsta de 32 de ani, în Babilon, rămăşiţele sale pământeşti ar fi fost înhumate la Alexandria, în Egipt, chiar dacă acest scenariu nu a fost confirmat de săpături arheologice.
Secretul de la Amphipolis şi al misteriosului său ocupant va fi dezvăluit până la sfârşitul lunii octombrie, spuneau, recent, arheologii, care încearcă să intre într-o nouă sală a mormântului.
Pe măsură ce avansau săpăturile, au fost descoperiţi doi sfincşi impunători, un mozaic, capiteluri sculptate şi două cariatide înalte de peste doi metri.