Evo Morales câştigă fără probleme al treilea mandat de preşedinte al Boliviei. Conform rezultatelor institutelor Mori şi Ipsos, preluate de posturile de televiziune, preşedintele de stânga a câştigat detaşat în toate departamentele ţării, cu excepţia departamentului Beni (nord-est), care l-a preferat pe adversarul său, Samuel Doria Medina, din partea partidului Unităţii Democrate.
Evo Morales va conduce astfel Bolivia şi în următorii cinci ani.
‘Victoria este un triumf al anti-imperialiştilor şi anti-colonialiştilor’, a declarat el în faţa susţinătorilor la palatul prezidenţial din capitala La Paz, relatează BBC News.
Pentru a evita al doilea tur, trebuia ca, în urma numărării voturilor, Morales să obţină 50% din sufragii sau chiar 40%, dacă acest lucru presupune un avans de 10% faţă de candidatul de pe poziţia secundă.
Bolivia a cunoscut o creştere economică puternică de când Morales a ajuns prima dată preşedinte, în 2006, astfel că acesta era considerat marele favorit şi pentru al treilea mandat.
În timpul său, nivelul sărăciei a fost redus. Aproximativ 500.000 de persoane au fost scoase din sărăcie. Însă a fost criticat pentru că nu a reuşit să combată corupţia.
Partidul lui Morales, Mişcarea spre Socialism, ar urma de asemenea să obţină o majoritate puternică în Congres, pentru care au avut loc de asemenea alegeri.
Scrutinul s-a derulat fără incidente majore, conform autorităţilor electorale şi observatorilor străini.
Evo Morales a devenit primul preşedinte indigen în 2006 şi în prezent este şi mai popular decât atunci, nu doar în rândul grupului său etnic, aymara.
El a câştigat încrederea multor cetăţeni datorită rezultatelor economice bune ale Boliviei. Peste tot au apărut supermarketuri, cinematografe şi restaurante. Din 2006, guvernul lui Morales s-a concentrat pe subvenţiile pentru educaţie, majorarea pensiilor şi investiţiile în lucrări publice.
El a profitat de o explozie a preţurilor la mărfuri, ceea ce a dus la o creştere de nouă ori a veniturilor din exporturi. Aceste venituri au ajutat la finanţarea unor politici care au dus la o creştere economică anuală de 5%, mult peste media din regiune.
Sectoarele petrolier, de gaze, minier şi de telecomunicaţii au fost naţionalizate.
Criticii lui Morales spun însă că a introdus măsuri care dăunează mediului şi că a patronat o administraţie coruptă. El este de asemenea acuzat că a folosit milioane de dolari din bugetul guvernului pentru a-şi finanţa campania electorală şi că a contribuit la fracturarea opoziţiei.
Morales va dori să-şi păstreze majoritatea de două treimi în parlament, ceea ce i-ar putea permite să modifice Constituţia pentru a încerca să obţină un al patrulea mandat.
Candidatura sa pentru al treilea mandat a fost posibilă în urma unei decizii a instanţei.