1. Usturoi in urechi pentru durerile de dinti/ ureche (cate un catel in fiecare ureche) – o metoda din bunici strabunici, care daca inca se mai practica, inseamna ca da ceva roade.
2. Cartofi rasi cu spirt pentru durerile de gat, rosu in gat – acest leac imi era necunoscut, insa o colega de-a mea ma asigura ca intr-adevar functioneaza. Tot ce trebuie sa faci este sa pui in tifon sau intr-un saculet cartofii rasi, si peste ei spirt, si apoi sa il tii exact pe gatul inflamat, timp de cateva minute.
3. Ghintura este o planta care creste in regiunile alpine ale tarii si care este folosita cu succes in medicina naturista. Una dintre utilizari se refera si la diareea cronica, iar partea din planta care se foloseste in acest sens este radacina, care se tine la macerat in tuica sau alcool timp de o zi-doua, si apoi se bea din ea cateva guri (cam o jumatate de cescuta). Gustul nu este placut, este amarui, dar colega mea garanteaza pentru efect imediat.
4. Otetul si spirtul in raceli (pentru febra) – cred ca cele mai cunoscute leacuri, folosite in diverse forme, asa ma „alinta” si bunica mea cand eram racita: cu sosete inmuiate in otet cu apa. cu frectii multe cu otet, cica sa iasa raceala din corp, si comprese cu spirt pe frunte. Este o metoda naturala si neinvaziva de a scadea febra. Pe la tara se mai foloseste si tuica: acum nus tiu ce sa zic, nu garantez pentru miros!
5. Un secret important, cultivat si aplicat de bunicii nostri; cred ca nu exista bunicuta care sa nu fi folosit vestitele ventuze. Si ce nu stiau sau nu stiu ele, este ca exista o intreaga terapie a ventuzelor folosita inca din timpuri stravechi de chinezi, si din egitpul antic de asemenea. ventuzele seamana cu vechile borcane de iaurt, dintr-un material mai subtire insa. Se incalzeste aerul din interiorul lor cu o flacara si apoi se lipeste pe pielea corpului (in general a spatelui), creandu-se astfel un vid care are efect de a pune sangele in circulatie, de a elimina tocinele si de a trata racelile de sezon. Se foloseste in mai multe afectiuni.
„Ventuzele – hmmm, urate! lasau urme vizibile, miroseau urat (de la alcoolul ars) si te faceau sa arati ca un arici (cu ele pe spate) dar aveau efect rapid”, imi spune o colega.
6. Saculet cu sare grunjoasa pentru otite, dar si pentru inflamatiile din gat. Tin minte cand bunica il incalzea pe soba si-l punea pe zona dureroasa.
7. Un remediu, pentru tuse mai ales, asemanator cu cel de mai sus, era saculetul cu malai copt, pozitionat pe capul pieptulu, pentru a calma tusea.
8. Gargara cu sare sau „sarea in gat” este cel mai bun „medicament” pentru durerile in gat. Garantez 100%. Eu una asa ma tratez: nu cu gargara, dar pun pe degetul aratator (spalat bine in prealabil) sare si incerc sa ma masez in gat (pe zona dureroasa (daca se poate ajunge, daca nu, ea oricum coboara), cat pot de mult cu acea sare. Nu e o senzatie prea placuta, ba chiar iti vine sa vomiti, dar are efect garantat. Eu nici nu stiu ce pastile de gat exista.
Citeşte mai mult pe feminis.ro