De Sfânta Parascheva nu este bine să calci, să coşi, să faci mâncare sau alte treburi în gospodărie pentru a evita să ai dureri de cap sau cele de ochi.
În această sărbătoare se împarte must şi vin nou, pâine sau lipie şi se evită poamele cu cruce, nucile, castraveţii sau pepenele roşu.
Citeşte şi SFANTA PARASCHEVA: Cuvioasa care vindecă în urma rugăciunilor
Sfânta Parascheva se roagă lui Dumnezeu şi pentru femeile însărcinate, iar dacă urmează să devii mamă este bine să împarţi din bucatele tale unor copii sărmani, pentru a avea o naştere uşoară, fără dureri.
În această zi se fac previziuni şi despre vreme. Dacă oile dorm înghesuite şi strânse laolaltă în această zi, ciorbanii cred că iarna care va veni va fi una lungă, grea şi friguroasă. Dacă, în schimb, oile dorm risipite este semne că iarna va fi blândă.
Citeşte şi CALENDAR ORTODOX 2014. Află când nu se fac nunţi şi botezuri anul acesta
La ţară, în această zi, bătrânii nu făceau nici focul în sobă, pentru a nu atrage asupra casei lor nenorociri. În tradiţie se spune că fetele care cos şi care spală în ziua Sfintei Parascheva vor rămâne nemăritate.
De Sfânta Parascheva nu se spală şi nici nu se coase, altfel te alegi cu negi la mână. Fetele ţineau la această superstiţie pentru a rămâne cinstite, iar bătrânii, pentru belşug. Ea apare în vise şi împărtăşeşte leacuri populare celor bolnavi sau îi atinge cu toiagul pe cei care nu respectă avertismentele ei.