Absenţa lui Kim Jong-Un, prilej de speculaţii privind o lovitură de stat în Coreea de Nord. Cine conduce ţara?

Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, şi-a făcut prima apariţie în public, după 40 de zile, cu prilejul inaugurării unei zone rezidenţiale pentru oamenii de ştiinţă. A fost prima apariţie în public a liderului comunist, a cărui absenţă de peste o lună din viaţa publică a ridicat multe semne de întrebare şi a dat naştere unor speculaţii privind o eventuală criză politică în Coreea de Nord. 
Sânziana Stancu
14 oct. 2014, 15:15
Absenţa lui Kim Jong-Un, prilej de speculaţii privind o lovitură de stat în Coreea de Nord. Cine conduce ţara?

După absenţa nefirească din viaţa publică a lui Kim Jong-Un – chiar şi de la evenimentele cele mai importante, de la care tânărul lider de la Phenian nu ar fi lipsit niciodată, cum au fost, de pildă, aniversarea înfiinţării Partidul Muncitorilor Coreeni (10 octombrie) şi cea a naşterii Statului Nord-Coreean (9 octombrie) – în ţara comunistă se vehiculează tot mai multe scenarii legate de mandatul „ereditar” al conducătorului în vârstă de 32 de ani, din „dinastia” Kim.

Mai este sau nu mai este Kim Jong-Un preşedintele Coreei de Nord sau a fost răsturnat de la putere în secret?, este întrebarea pe care şi-o pun tot mai frecvent nord-coreeni şi nu numai ei. Este bolnav? Cine conduce ţara? A avut loc o lovitură de stat?… Acestea sunt, deocamdată, întrebări fără răspuns, întrebări indirecte, presupuneri sau scenarii posibile care nu se discută în public, ci doar se fac speculaţii pe seama acestora.

Citeşte şi Kim Jong-Un a dispărut fără urmă. Cine CONDUCE Coreea de Nord

Grav bolnav

Cu toate eforturile presei nord-coreene de a menţine aparenţele cu privire la liderul „suprem”, subiectul absenţei liderului de la Phenian este pe buzele tuturor şi incită la speculaţii care mai de care. Analiştii politici specializaţi în chestiunile Coreei de Nord au speculat, pe baza unor dovezi empiririce, că preşedintele nord-coreean ar putea avea, într-adevăr, grave probleme de sănătate.

S-a aflat despre Kim Jong-Un că ar suferi de mai multe boli, între care gută, diabet, diferite fracturi ale membrelor suferite în cursul unor inspecţii militare şi, de ultima oră, probleme grave ale sistemului endocrin şi ale organelor interne, dezvăluie bbc.com, care citează mărturia unui medic german care l-a consultat pe liderul de la Phenian.

Citeşte şi Liderul nord-coreean Kim Jong Un a suferit o intervenţie chirurgicală

Toate aceste suferinţe ar fi fost amplificate şi de regimul de viaţă nesănătos al lui Kim Jong-Un, care fumează mult, bea şi petrece cu cercul lui de prieteni şi acoliţi.

Înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat şi ţinut prizonier

O interpretare şi mai dramatică a absenţei lui Kim Jong-Un este aceea că tânărul lider de la Phenian ar fi  fost victima unei lovituri de stat şi ar fi ţinut în captivitate, în arest la domiciliu. Acest scenariu ar fi fost pus în practică de către aşa-numita „gerontocraţie” politică şi militară, care ar fi vrut să condamne astfel măsurile de represiune fără precedent pe care liderul de la Phenian le-a aplicat rivalilor lui politici şi militari, inclusiv unchiului său, Jang Song-Taek, pe care l-a executat fără remuşcări, în decembrie 2013, execuţie ce a şocat o lume-ntreagă. Despre această execuţie s-au vehiculat diferite variante, cea mai şocantă dintre acestea fiind aceea că ar nepotul ar fi ordodat ca unchiul său să fie dat la câini să îl mănânce de viu.

Un alt scenariu al dispariţiei lui Kim Jong-Un din viaţa publică ar fi acela potrivit căruia elita de la Phenian s-ar simţi din ce în ce mai afectată de sancţiunile internaţionale severe care i-au tăiat multe privilegii, în special o parte in bunurile de lux la care aceasta avea acces.

Într-o altă variantă, presupusa izolare a liderului de la Phenian ar fi rezultatul unor temeri în rândul cercurilor politice potrivit cărora Coreea de Nord ar fi pierdut foarte mult pe plan diplomatic, tocmai din cauza atitudinii politice a liderului său, mai ales în ultimele 9 luni.

Citeşte şi Incredibil: În Coreea de Nord, MĂRCILE ŢIGĂRILOR fac diferenţa între CLASELE SOCIALE

Astfel, după criticile Nordului la adresa Seulului, Coreea de Sud nu a mai oferit nici măcar minimum de dividende economice sau politice nici sub forma ajutoarelor umanitare sau a extinderii turismului în staţiunea de pe Muntele Kumgang, şi nici sub forma unei creşteri a investiţiilor străine sau a comerţului. Nici măcar China, unicul garant de securitate de la Nord şi aliat regional a început să îşi piardă răbdarea din cauza politicii regionale beligerante a liderului de la Phenian.

Niciun succesor vrednic de „tronul” dinastiei comuniste

Deocamdată, niciuna dintre aceste teorii nu a fost dovedită, ceea ce înseamnă că liderul de la Phenian este în continuare Kim Jong-Un. Săptămâna trecută, se vorbea pe marginea unor fotografii de la o reuniune de partid şi de stat că sora mai mică a lui Kim Jong-Un, Kim Yo-Jongar fi fost îndrituită de el să preia frâiele ţării în locul lui, cât timp el nu va putea să o facă.

Din surse diplomatice s-a aflat că liderul de la Phenian continuă să-şi impună politica naţională şi că ar vrea să demonstreze că „dinastia Kim” este „infailibilă”.

Dar cea mai puternică dovadă împotriva scenariilor care se fac despre dispariţia misterioasă a liderului de la Phenian este lipsa unui succesor la putere al lui Kim Jong-Un. Coreea de Nord nu are o tradiţie a conducerii colective pentru a garanta o tranziţie politică, aşa cum s-a întâmplat, de pildă, în cazul lui Hruşciov şi Malenkov, în fosta URSS, în 1953, după Stalin.

Citeşte şi SINGURUL EVADAT din LAGĂRUL nord-coreean a venit în România. Povestea sa este impresionantă VIDEO

În Coreea de Nord, puterea se transmite dinastic, în unica familie Kim. Or, în această familie nu se întrevăd „moştenitori” eligibili la „tron”, ceilalţi doi fraţi ai actualuluji conducător neîndeplinind condiţiile cerute, unul dintre ei aflându-se în exil , în străinătate, iar cel de-al doilea fiind descalificat din start, din cauza caracterului său efeminat şi predilecţia pentru amfetamine.

Pentru moment, cea mai banală explicaţie a absenţei lui Kim Jong-Un din viaţa publică este, totodată, şi cea mai convingătoare: problemele de sănătate ale liderului de la Phenian, de natură necunoscută, l-au ţinut departe de viaţa publică.

Spynews
Românii s-au bătut crunt cu polițiștii din Leeds! Au răsturnat și incendiat mașini: „Să vină mascații de la București” | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Locul din România supranumit litoralul de la munte. Puține persoane știu de existența lui, deși zona e plină de atracții turistice
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Te obligă să plătești. S-a dat ordinul în România
Playtech.ro
Cât costă să mergi cu elicopterul la festivalul Electric Castle 2024. E ultima fiță
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
Au fost găsite noi fragmente osoase în Vaslui. Și acestea ar purta „semnătura” Narcisei și a lui Zoro
Spynews
30 de elevi din Coreea de Nord, uciși pentru că s-au uitat la seriale sud-coreene. Au fost împușcați în văzul tuturor
Evz.ro
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Răsturnare de situație în cazul morții Mariei Diana, tânăra ucisă de urs la Jepii Mici: ”Băiatul era singur și
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Raed Arafat a dat ORDINUL în România. Este obligatoriu de joi, 18 Iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Top 5 atracții turistice în Oslo: ce nu trebuie să ratezi
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'