Inainte de a incepe lista este important de mentionat faptul ca este de preferat evitarea condusului pe timp de ploaie daca se poate. Site-ul ODAT.ro dedicat tuturor soferilor indiferent de nivelul de experienta sfatuieste in permanenta ca este de preferat evitarea drumurilor lungi pe vreme proasta, insa multe persoane nu considera prognoza de ploaie ca fiind parte din categoria fenomenelor meteorologice definite drept defavorabile pentru soferi. Ploaia este poate chiar mai periculoasa decat ninsoarea sau inghetul pe care soferii tind sa le ia cat mai in serios. Daca se decide plecarea la drum atunci cand se anunta ploi torentiale, se recomanda evitarea urmatoarelor greseli de sofat:
1. Conducerea prea aproape de marginea carosabilului. Aceasta nu este o regula invatata inainte de obtinerea permisului completand teste DRPCIV online si nici nu este intotdeauna posibil de respectat. Daca se circula pe o autostrada cu mai mult de doua benzi se recomanda banda din mijloc pentru ca cele mai mult autostrazi sunt construite astfel incat sa fie usor mai ridicate in mijloc si mai joase pe margini. Diferenta este in mod normal imperceptibila insa pe timp de ploaie apa tinde sa se stranga pe marginile carosabilului.
2. Lasarea farurilor stinse. Pe timp de ploaie farurile nu servesc doar pentru cresterea vizibilitatii soferului care conduce masina, ci si pentru a ajuta soferii care vin din partea opusa in a vedea masina la timp. Pentru ca vizibilitatea poate scadea simtitor in mod special atunci cand ploua torential, lumina farurilor poate avertiza la timp ceilalti soferi din trafic ca se apropie o masina din sens opus si se pot astfel evita situatiile neplacute. Pe de alta parte este indicat sa se evite faza lunga care deranjeaza puternic ochii celorlalti participanti la trafic in mod special in conditii de ploaie, faza lunga care este foarte obositoare pentru ochi in orice conditii. Pe timp de ploaie se recomanda aprinderea farurilor chiar daca este zi.
3. Condusul cu stergatoare nefunctionale. Poate parea ca stergatoarele nu sunt pe lista prioritara de reparatii de facut masinii. Este putin probabil ca un politist care opreste soferul sa intrebe despre acestea si nici chestionarele drpciv completate inainte de obtinerea permisului nu pun prea mult accent pe importanta stergatoarelor. Cu toate acestea stergatoarele nu trebuie lasate niciodata nefunctionale sau neschimbate atunci cand se uzeaza din simplul motiv ca vremea este imprevizibila si nu se poate stii niciodata cand incepe o ploaie torentiala chiar in mijlocul unui drum lung. Se recomanda ca in situatia in care ploaia ia soferul pe nepregatite sau stergatoarele nu fac fata sa se traga pe dreapta pana rafalele se calmeaza indeajuns incat vizibilitatea sa revina in parametrii normali.
4. Trecerea prin zone inundate. Multi soferi prefera sa se aventureze prin partile inundate de carosabil in loc sa incerce o ruta ocolitoare. Daca zona de carosabil inundat este in oras, pericolul consta in defectiuni ce pot aparea la masina, in mod special la masinile pe benzina. Daca zona inundata apare pe o autostrada, atunci este cu atat mai periculoasa cu cat poate fi semnul unei viituri cauzate de rauri din apropiere.
5. Pastrarea aceleiasi viteze ca inainte de stricarea vremii. Semnele de pe autostrazi mentioneaza viteze maxime diferite in conditii de ploaie cu un motiv, iar acela este faptul ca viteza excesiva in conditiile in care prognoza meteo este nefavorabila este cauza numarul unu a accidentelor produse pe autostrazi. Atunci cand carosabilul este ud, viteza excesiva cauzeaza cauciucurile sa nu mai faca direct contact cu carosabilului si sa ruleze pe apa care il acopera, pierzand aderenta. Asta inseamna ca frana nu va mai functiona, iar masina va derapa incontrolabil. Pentru a evita acesta situatie extrem de periculoasa se recomanda respectarea vitezei maxime pe timp de ploaie pentru fiecare drum in parte.