In Bucuresti, unde site-urile de specialitate precum GIMO.ro sunt pline de anunturi imobiliare cu terenuri de vanzare in zone aflate in plina dezvoltare, cumparatorii sunt din ce in ce mai interesati de oportunitatea de a-si construi case in regim propriu. Suprafetele de teren cautate au in general dimensiuni de loturi cuprinse intre 300 de metri patrati si 1000 de metri patrati, dimensiuni ideale pentru construirea unor locuinte cu etaj, a unui garaj si amenajarea unei gradini modeste.
Bucurestenii vor casa si curte
Dupa ce pe perioada de criza cumparatorii s-au lasat descurajati si au renuntat in mare parte la planurile de a-si construi o casa, terenuri puse in vanzare de peste un an au inceput in 2014 sa se vanda din nou. Pe tot teritoriul tarii, in primul trimestru al anului 2014 au fost date in folosinta peste 8000 de locuinte noi, un numar net superior celui inregistrat in aceeasi perioada in ultimii 3 ani. Dintre acestea, un numar considerabil de locuinte au fost construite in Capitala si in orasele mari.
In urma unor sondaje de opinie realizate pe site-uri de specialitate cu terenuri si apartamente de vanzare, tot mai multi Bucuresteni se declara interesati de construirea propriilor locuinte in urma achizitionarii unui lot de teren pe motivul ca in momentul actual Bucurestiul este in plina dezvoltare, terenurile sunt ieftine datorita crizei, iar materialele de constructii au preturi accesibile.
Per total, pentru a construi o casa in 2014, un Bucurestean scoate din buzunar mai putin de jumatate din suma totala pe care ar fi cheltuit-o in perioada boomului imobiliar. In aceste conditii, pretul achizitionarii unui teren si construirii unei locuinte cu dimensiuni cuprinse intre 60 si 120 metri patrati nu este cu mult peste pretul achizitionarii unui apartament cu aceeasi suprafata intr-un complex rezidential.
Daca in perioada de boom imobiliar cele mai multe locuinte se construiau in zonele rurale, odata cu dezghetarea pietei situatia para sa se schimbe balanta inclinand de data aceasta catre mediul urban, in mod special in zonele marilor orase precum Bucuresti (vezi aici), zone care sunt in extindere.
Motivul pentru care numarul de locuinte construite in mediul rural a scazut este unul socio-economic legat de numarul de romani care lucreaza in afara granitelor in prezent fata de numarul de romani plecati la munca peste granite inainte de criza. Sumele de bani trimise in tara din aceste surse au scazut la jumatate in 2014 fata de 2008.
Bucurestenii interesati sa isi construiasca o locuinta in regim propriu pot apela si la creditele care sunt in plin proces de ieftinire. Creditele imobiliare pe 30 de ani cu valori medii de 40.000 de euro sunt in momentul actual indeajuns pentru a acoperi constructia unei case cu dimensiuni medii, la cheie. Astfel, preturile mici ale terenurilor fac posibil pentru un Bucurestean care locuieste la garsoniera intr-o zona centrala sa isi vanda proprietatea si ajutat de un credit sa isi construiasca propria locuinta intr-o zona marginasa.