Bucurestenii sunt tot mai interesati de parcele de teren in zone marginase ale Capitalei

Dupa o perioada de peste jumatate de deceniu de criza financiara ce a influentat puternic piata imobiliara ajunsa la un moment dat la inghet total, locuitorii capitalei se arata din nou indrazneti in ceea ce priveste proiectele personale ambitioase. Daca la sfarsitul boomului imobiliar locuitorii marilor orase pareau interesati in principal de apartamentele in ansambluri rezidentiale, in momentul actual interesul pare sa se fi indreptat catre constructia in regim propriu.
Romania TV
15 oct. 2014, 08:23
Bucurestenii sunt tot mai interesati de parcele de teren in zone marginase ale Capitalei

In Bucuresti, unde site-urile de specialitate precum GIMO.ro sunt pline de anunturi imobiliare cu terenuri de vanzare in zone aflate in plina dezvoltare, cumparatorii sunt din ce in ce mai interesati de oportunitatea de a-si construi case in regim propriu. Suprafetele de teren cautate au in general dimensiuni de loturi cuprinse intre 300 de metri patrati si 1000 de metri patrati, dimensiuni ideale pentru construirea unor locuinte cu etaj, a unui garaj si amenajarea unei gradini modeste.

Bucurestenii vor casa si curte

Dupa ce pe perioada de criza cumparatorii s-au lasat descurajati si au renuntat in mare parte la planurile de a-si construi o casa, terenuri puse in vanzare de peste un an au inceput in 2014 sa se vanda din nou. Pe tot teritoriul tarii, in primul trimestru al anului 2014 au fost date in folosinta peste 8000 de locuinte noi, un numar net superior celui inregistrat in aceeasi perioada in ultimii 3 ani. Dintre acestea, un numar considerabil de locuinte au fost construite in Capitala si in orasele mari.

In urma unor sondaje de opinie realizate pe site-uri de specialitate cu terenuri si apartamente de vanzare, tot mai multi Bucuresteni se declara interesati de construirea propriilor locuinte in urma achizitionarii unui lot de teren pe motivul ca in momentul actual Bucurestiul este in plina dezvoltare, terenurile sunt ieftine datorita crizei, iar materialele de constructii au preturi accesibile.

Per total, pentru a construi o casa in 2014, un Bucurestean scoate din buzunar mai putin de jumatate din suma totala pe care ar fi cheltuit-o in perioada boomului imobiliar. In aceste conditii, pretul achizitionarii unui teren si construirii unei locuinte cu dimensiuni cuprinse intre 60 si 120 metri patrati nu este cu mult peste pretul achizitionarii unui apartament cu aceeasi suprafata intr-un complex rezidential.

Daca in perioada de boom imobiliar cele mai multe locuinte se construiau in zonele rurale, odata cu dezghetarea pietei situatia para sa se schimbe balanta inclinand de data aceasta catre mediul urban, in mod special in zonele marilor orase precum Bucuresti (vezi aici), zone care sunt in extindere.

Motivul pentru care numarul de locuinte construite in mediul rural a scazut este unul socio-economic legat de numarul de romani care lucreaza in afara granitelor in prezent fata de numarul de romani plecati la munca peste granite inainte de criza. Sumele de bani trimise in tara din aceste surse au scazut la jumatate in 2014 fata de 2008.

Bucurestenii interesati sa isi construiasca o locuinta in regim propriu pot apela si la creditele care sunt in plin proces de ieftinire. Creditele imobiliare pe 30 de ani cu valori medii de 40.000 de euro sunt in momentul actual indeajuns pentru a acoperi constructia unei case cu dimensiuni medii, la cheie. Astfel, preturile mici ale terenurilor fac posibil pentru un Bucurestean care locuieste la garsoniera intr-o zona centrala sa isi vanda proprietatea si ajutat de un credit sa isi construiasca propria locuinta intr-o zona marginasa.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Când începe postul Sfintei Marii 2024. Ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Patriarhia Română răspunde acuzațiilor privind canonizarea unor clerici cu legături legionare
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'