Potrivit România TV, prinţul Paul şi prinţesa Lia, cumetrii preşedintelui Traian Băsescu, care le-a botezat fiul, împreună cu soţia sa, sunt urmăriţi penal pentru că ar fi cumpărat influenţă.
Prinţul Paul şi prinţesa Lia ar urma să fie audiaţi şi ei, miercuri, la DNA Braşov, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri, potrivit unor surse judiciare.
Din probe a rezultat, susţin surse citate de Agerpres, că Paul Philippe şi Lia Georgia, cu sprijinul juristei acestora, Ciocoiu Alina Carmen, pretinzând că sunt moştenitorii bunurilor deţinute de Casa Regală a României, au cumpărat influenţă de la Iacob Sorin Ion, care le-a promis că va interveni, direct sau indirect, pe lângă funcţionari cu atribuţii în materia reconstituirii dreptului de proprietate pentru obţinerea mai multor bunuri imobile (terenuri şi clădiri).
Documentele din dosar relevă că un prim obiectiv l-a reprezentat reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare situat pe raza oraşului Broşteni, jud. Suceava. Ei ar fi făcut demersuri şi ar fi încercat să capaciteze Comisia locală de fond funciar Broşteni să se pronunţe favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul-Philippe fapte în derulare stopate.
Ilie Sârbu, liderul senatorilor PSD, a fost audiat miercuri la DNA Braşov, în Dosarul retrocedărilor ilegale. Potrivit România TV, Viorel Hrebenciuc, deputat PSD, a fost citat şi el de procurori în acest dosar, în calitate de suspect, şi a fost adus cu jandarmii la DNA Braşov. De asemenea, un alt deputat PSD a fost audiat în cursul dimineţii de procurorii anti-corupţie. Procurorii DNA au efectuat mai multe percheziţii în Braşov, Bacău, Covasna şi Bucureşti, la cinci instituţii, printre care şi tribunalele Braşov şi Covasna, fiind vizaţi trei judecători şi doi avocaţi, într-un dosar privind retrocedări ilegale de păduri şi terenuri agricole.
Potrivit DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie ce au legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de aproximativ 90.000 ha de teren forestier şi 100 ha teren agricol.
În cursul dimineții de 15 octombrie 2014, procurorii au efectuat percheziții domiciliare în 25 locații situate în jud. Brașov, Bacău, Covasna și București, din care cinci la instituții publice de interes local, una la un birou de avocatură, iar restul sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.
Dosarul retrocedărilor: Reţinerea şi arestarea la domiciliu a trei judecători, încuviinţată de CSM
Potrivit surselor citate, de la cele două instanţe sunt vizaţi trei judecători, suspectaţi de implicare în luarea unor decizii ilegale privind retrocedarea de terenuri. Doi dintre magistraţi sunt de la Tribunalul Covasna şi unul de la Tribunalul Braşov.
În acelaşi dosar sunt suspectaţi de fapte de corupţie şi doi avocaţi, unul dintre aceştia fiind deputatul PSD Ioan Adam, membru în Baroul Braşov. Celălalt avocat este membru al Baroului Covasna.
Ilie Sârbu îi atacă pe miniştri: Nu se poate. Îşi bat joc de noi? Ne sfidează, nu le mai pasă
Soţia lui Ioan Adam, judecătoarea Roxana Adam, de la Tribunalul Braşov, ar fi printre cei trei magistraţi suspectaţi în cauză, au mai arătat sursele citate.
Printre localităţile în care s-ar fi făcut retocedările ilegale de terenuri sunt Comăneşti, Palanca, Brătuleşti şi Doftana, au precizat sursele judiciare.
Conform aceloraşi surse, doar 30.000 din cele 90.000 de hectare de terenuri forestiere ar fi fost retrocedate până în prezent, pentru celelalte 60.000 de hectare dosarele fiind pe rolul instanţelor.