Anunţ IMPORTANT făcut de ministrul Sănătăţii. Ce test ar putea deveni OBLIGATORIU anul viitor

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că susţine ideea de screening auditiv neonatal obligatoriu şi a afirmat că anul viitor ar putea fi găsită o soluţie astfel încât "să nu mai existe listă de aşteptare pe partea de tratament - implant cohlear".
Filip Stan
15 oct. 2014, 10:46
Anunţ IMPORTANT făcut de ministrul Sănătăţii. Ce test ar putea deveni OBLIGATORIU anul viitor

Potrivit ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, unul din 300 de copii prezintă hipoacuzie neurosenzorială congenitală uşoară, iar la unul din 1.000 poate fi vorba de hipoacuzie neurosenzorială severă.

„Eu susţin ideea de a face screening obligatoriu şi am făcut propunerea de a face un grup de lucru, iar Ministerul îşi va respecta partea de obligaţii, aceea de a face rost de bani şi după cum funcţionează pachetul de servicii medicale de bază, introdus acum aproape trei luni, am toate motivele să cred că avem banii necesari pentru anul viitor. Anul viitor vom încerca să facem screening pe cei 200.000 de copii”, a afirmat Bănicioiu.

Ministrul Sănătăţii crede că va fi găsită soluţia ca anul viitor „să nu mai existe listă de aşteptare pe partea de tratament – implant cohlear”.

„Eu m-am angajat aici să găsim banii şi anul acesta am suplimentat decontarea pentru implant cohlear, cred că în primele luni ale anului viitor reuşim să diminuăm serios lista de aşteptare şi să introducem şi al doilea implant cohlear”, a spus Bănicioiu.

Doctorul Dan Cristian Gheorghe de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „MS Curie” este de părere că trebuie să existe un cadru legal pentru ca testarea auditivă neonatală să fie implementată şi susţine că testarea trebuie făcută la toţi copiii, nu doar la cei din categoria de risc.

„S-a demonstrat că auzul copilului este extrem de influenţat de plasticitatea creierului care există în primele luni de viaţă. Se pare că acumularea bagajului sonor, al percepţiilor sonore în primele şase luni de viaţă este esenţială pentru formarea unui limbaj normal al unui individ şi care va rămâne marcat pe toată viaţa de această acumulare şi atunci este esenţial şi sunt protocoale relativ standard în foarte multe ţări în ceea ce priveşte atitudinea faţă de abilităţile auditive ale unui individ. Cu alte cuvinte, până la trei luni este musai ca un copil să fie testat pentru auz, pentru a vedea dacă aude sau nu, dacă s-a confirmat acest lucru până la şase luni este musai să se intervină terapeutic. Asta înseamnă protezare, implantare sau orice altă metodă prin care să se recupereze auzul pacientului respectiv. Altfel, recuperarea finală auditiv – verbală a unui individ are de suferit definitiv. Acestea sunt motivaţiile pentru care este nevoie de această testare neonatală universală, adică trebuie făcută la toţi indivizii, nu îi testăm doar pe cei din categoria de risc”, a declarat miercuri conf. dr. Dan Cristian Gheorghe la dezbaterea „Importanţa introducerii obligativităţii screeningului auditiv neonatal”.

El a susţinut că trebuie să existe un cadru legal pentru ca această testare să se implementeze.

„Dacă nu e lege, nimeni nu este tentat să facă decât dacă este motivat într-un fel. (…) Să existe nişte reglementări prin care să se specifice clar că orice copil trebuie testat”, a spus conf. dr. Dan Cristian Gheorghe.

Medicul a precizat că nu există mulţi specialişti care să se ocupe de chirurgia urechii în ţară.

„Dacă analizăm prin prisma acestor date şi a cunoştinţelor pe care eu le-am acumulat în decursul carierei asupra acestui tip de intervenţii chirurgicale aş zice că nu sunt mulţi specialişti care să se ocupe de chirurgia urechii în ţară. Sunt, într-adevăr, există mulţi colegi care se ocupă de aşa ceva, dar cred că este loc şi de mai bine. Cred că dacă s-ar merge în direcţia popularizării acestui tip de chirurgie, cred că ar fi un pic mai uşor pentru noi toţi. (…) Cred că ar fi binevenită o orientare a specialiştilor din domeniul ORL şi către acest tip de chirurgie”, a arătat Dan Cristian Gheorghe.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce să pui, de fapt, în mălai când îl depozitezi în casă. Nu se va altera niciodată, nu va face musculițe sau molii. Așa o să-l ai perfect pentru cele mai gustoase și pufoase rețete de mămăligă
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
Playtech.ro
Care ar fi cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Artistul s-a...
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani: A fost bolnav, dar nu dădea semne să mai aibă probleme
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Gabriel Cotabiță a decedat la vârsta de 69 de ani
MediaFlux
DE ce a MURIT de fapt GABRIEL COTABIȚĂ! S-a aflat ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni