PROGRAMUL PRIMA MAŞINĂ. Ministerul Economiei a lansat ieri in dezbatere publica, pe pagina sa de internet, un proiect de ordonanta de urgenta privind programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, care constituie cadrul legal de functionare a programului „Prima Masina”, scrie avocatnet.to.
Conform documentului, programul are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achizitia unui autoturism nou, prin contractarea de credite garantate de stat.
Citeşte şi Ponta doreşte ca programul Prima Maşină să aibă acelaşi succes ca şi Prima Casă
Prin autoturism nou se intelege, asa cum stabilesc dispozitiile aflate in dezbatere publica, orice autovehicul produs in spatiul intracomunitar sau provenit din import, care nu a mai fost detinut in proprietate de catre o alta persoana conform cartii de identitate a autorismului si care indeplineste cel putin cerintele minime ale standardului EURO 5, achizitionat de la un comerciant din Romania, care are ca obiect de activitate vanzarea autovehiculelor noi si al carui pret de achizitie nu depaseste suma de 50.000 lei, la care se adauga TVA.
De asemenea, proiectul de ordonanta de urgenta prevede ca beneficiarul programului este persoana fizica care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
Citeşte şi Programul Prima Maşină. Tot ce trebuie să ştii ca să îţi cumperi MAŞINĂ NOUĂ
-la data solicitarii creditului garantat, declara pe propria raspundere, ca nu a mai detinut in proprietate un alt autoturism nou;
-indeplineste conditiile prevazute in normele de aplicare a proiectului de ordonanta de urgenta;
-nu inregistreaza obligatii de plata restante la bugetul general consolidat;
-nu inregistreaza restante la plata altor credite bancare.
Potrivit documentului citat, persoanele fizice vor putea lua credite de la banca pentru a-si cumpara un autoturism nou, cu o garantie de la stat. In acest sens, Ministerul Finantelor urmeaza sa mandateze Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) pentru emiterea de garantii in numele si in contul statului, in favoarea institutiilor de credit si a institutiilor financiare nebancare care vor acorda credite persoanelor fizice.
Contractele prin care FNGCIMM urmeaza sa acorde garantii vor constituie titluri executorii conform Codului de Procedura Fiscala si vor avea valoare de inscrisuri autentice.
Regulile aflate in dezbatere publica stipuleaza ca, in baza contractului de garantare, urmeaza sa fie inscrise in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare o ipoteca legala mobiliara asupra autoturismelor achizitionate in cadrul programului, in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor, precum si in favoarea finantatorilor, proportional cu procentul de garantare, valabila pana la stingerea tuturor obligatiilor de plata aferente creditului garantat acordat in cadrul programului.
Important! Plafonul anual al garantiilor care pot fi emise, conditiile de acordare a acestora si de eligibilitate a institutiilor de credit si a institutiilor financiare nebancare si a persoanelor fizice beneficiare ale programului, regulile de gestionare a garantiilor, precum si modalitatea de distribuire a sumelor incasate din valorificarea garantiei se vor stabilesc prin normele de aplicare, se precizeaza in proiectul de ordonanta de urgenta.
In ce conditii va putea fi accesat programul „Prima Masina”?
Programul „Prima Masina” va urmari sa simplifice accesul tinerilor la creditare si va fi destinat persoanelor cu venituri reduse, incurajand insa si achizitia de masini mai putin poluante si stimuland industria autohtona de autoturisme, a declarat recent premierul Victor Ponta, citat de agentia Mediafax.
„Efectele pe care ni le dorim sunt cele pe care le-am urmarit si cu Programul Prima Casa, un program atat de succes incat, la ultima rectificare, am mai alocat inca 700 de milioane, dar se pare ca nu ajung, se pare ca si acestia deja s-au epuizat. Mi-as dori sa se intample la fel si cu programul Prima Masina”, a spus Ponta, la acea data.
Prim-ministrul a mai afirmat atunci ca actul normativ va fi aprobat in sedinta Guvernului din saptamana 13-17 octombrie si programul va deveni operational la 1 noiembrie.
Programul „Prima Masina” este destinat, in principal, tinerilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 ani, dar si celorlalte categorii de varsta, pentru achizitionarea primei masini noi, se mentioneaza intr-un document publicat recent pe site-ul Ministerului Economiei.
Astfel, se vor emite garantii de stat pentru creditele contractate de beneficiarii programului de la banci si institutiile financiar-nebancare pentru achizitia de autoturisme noi, iar garantia statului va acoperi maximum 50% din valoarea creditului acordat in cadrul programului. Diferenta de colateral va fi reprezentata de autoturismul achizitionat, informeaza aceeasi sursa.
Valoarea creditului pentru achizitia unei masini in cadrul programului este de 50.000 lei+ TVA, la care se adauga valoarea politei CASCO pentru primul an.
Conform Ministerului Economiei, tinerii care isi vor achizitiona o masina prin programul „Prima Masina” vor trebui sa achite bancii un avans minim cuprins intre 5 si 10% din valoarea creditului.
De asemenea, costul total al finantarilor garantate de stat acordate in cadrul programului nu va depasi dobanda ROBOR 3 luni + o marja de 3%, iar durata maxima a perioadei de creditare va fi de sapte ani.
Constantin Nita, ministrul Economiei, a precizat recent ca rata lunara pentru o masina de 13.000 de euro achizitionata prin acest program s-ar plasa la 150 de euro, informeaza Mediafax. Pe de alta parte, Nita a adaugat ca nu va fi posibila achizitia de masini prin acest program mai scumpe decat plafonul stabilit, la care clientul sa acopere diferenta.
Prin programul „Prima Masina” se vor putea achizitiona autovehicule din productie interna sau din import, putand fi implicati toti producatorii/ distribuitorii/ importatorii, iar programul este deschis tuturor institutiilor financiare bancare, se arata in prezentarea publicata pe site-ul Ministerului Economiei.
Citeşte mai mult pe avocatnet.ro.