Traian Băsescu a apreciat drept foarte grav faptul că Serviciul de Informaţii Externe i-a refuzat o informaţie la care era îndrituit, acest lucru fiind un simptom al unui control deficitar al serviciilor de informaţii. „Dacă am fi avut un control parlamentar corect, nu s-ar fi ajuns aici. Din păcate, controlul parlamentar este foarte slab. Aş îndrăzni să spun că pare că acest control este invers. În timpul meu, s-a investit enorm în forţa serviciilor de a-şi face misiunea. Soluţiile de control ale serviciilor sunt mult prea slabe faţă de forţa pe care serviciile o au„, a declarat preşedintele României.
Acesta a avertizat că există pericolul ca serviciile să-şi exercite influenţa în sfere care ar trebui să le rămână străine. „Nu cumva să ajungem în situaţia în care serviciile ar putea controla guvernul sau o comisie parlamentară. Este în natura, în sângele oricărui serviciu să-şi extindă capacitatea de control. Este în firea lor, uitaţi-vă şi în SUA şi în alte ţări. Nu consider că suntem într-o situaţie critică, însă o spun public că serviciile au devenit extrem de puternice şi de performante şi tentaţia lor este să acapareze cât mai mult control”, a spus Băsescu.
În aceste condiţii, trebuie regândit modul în care este controlată activitatea acestui tip de instituţii. „Tentaţia este să acapareze cât mai mult control şi influenţă, de aceea va trebui imediat după alegeri să se gândească un sistem mult mai complex, mai adecvat capacităţii formidabile a celor două servicii, pentru ca ele să fie controlate. Acest lucru îl voi lăsa pe notiţă şi celui care va câştiga alegerile. Misiunea mea a fost să le fac foarte puternice, misiunea următorului este să le controleze. Trebuie prevenită orice tentaţie a unui serviciu secret de a intra în jocuri politice pentru că atunci intră cu toată forţa„, a avertizat Traian Băsescu.
El a precizat că necesitatea amplificării controlului a devenit evidentă nu doar din cauza refuzului SIE de a-i oferi şefului statului informaţii legate de ofiţerii sub acoperire din Guvern, ci şi în urma deciziei Parlamentului prin care pensionarea cadrelor serviciilor se face în condiţii mult mai avantajoase decât pentru ofiţerii din Armată, Băsescu nominalizându-i pe Ilie Sârbu şi Teodor Meleşcanu ca principalii promotori ai acestei măsuri.
Şeful statului a precizat că a avut o discuţie cu cei din conducerea SIE legată de incidentul cu ofiţerii acoperiţi în care le-a spus că va face public refuzul SIE la momentul pe care îl va considera potrivit. „Un asemenea incident nu poate să se repete. Poate fi un preşedinte abuziv care să ceară toţi acoperiţii, lucru pe care eu nu l-am făcut, iar atunci şeful SIE trebuie să meargă la comisia parlamentară de control şi să spună că i s-a cerut acest lucru. Dar când cer pentru Guvern, că eu semnez decretele de numire ale miniştrilor, nu e de tolerat ascunderea secretului faţă de preşedinte”, a apreciat Traian Băsescu.
El a mai spus că ar trebui făcută o anchetă de către Parchetul Militar privind racolarea unui magistrat într-un serviciu secret, în pofida prevederilor constituţionale. „Se va spune că asta fac spionii, ilegalităţi, însă ilegalităţi pot face oriunde, dar nu în România. În ţara de origine, serviciile secrete din toată lumea respectă legile”, a conchis preşedintele României.
Răspunsul SIE a venit ca urmare a afirmațiilor făcute de președintele Traian Băsescu, conform cărora printre potențialii candidați la președinția României s-ar afla ofițeri acoperiți.
Vicepreşedintele Comisiei de control SIE, Ilie Sârbu, a confirmat că serviciul a transmis comisiei, sub semnătura şefului Serviciului, Teodor Meleşcanu, un document din care reiese că nu există niciun candidat la prezidenţiale, ministru sau parlamentar care să fie ofiţer acoperit.
„A avut loc şedinţa Comisiei de control şi supraveghere a SIE. Am primit un material din partea serviciului semnat de ministrul Meleşcanu prin care ni se comunică că nu există niciun fel de situaţie în care un candidat, ministru, parlamentar să fie ofiţer acoperit”, a spus Ilie Sârbu.
Întrebat dacă documentul transmis de SIE comisiei parlamentare de control atestă faptul că nu există un ofiţer acoperit în acest moment sau că nu ar fi existat în trecut, Sârbu a precizat că acest fapt este fără relevanţă. „Nu e relevant asta. Pe noi ne interesează doar ceea ce s-a spus”, a precizat Sârbu.