Acest angajament se doreşte a fi răspunsul Pragăi la criticile Comisiei ONU pentru drepturile omului şi urmează să fie transpus într-un proiect de lege pe care consiliul de miniştri îl va examina luni şi care urmează să fie votat anul viitor, potrivit Agerpres.
Cazurile sterilizărilor forţate au fost denunţate în 2004 de Centrul european pentru drepturile romilor, iar Consiliul ceh al drepturilor omului a recomandat în 2007 ca victimele să fie despăgubite.
Guvernul ceh „nu se simte răspunzător” de faptul că unele persoane sterilizate ilegal nu s-au adresat unui tribunal pentru a obţine compensaţii, dar a decis să introducă o despăgubire generală. Compensaţiile s-ar putea ridica la o sumă cuprinsă între 11.000 de euro şi 15.000 de euro şi ar viza aproape 1.000 de femei.
Un caz de sterilizare a unei femei rome, care s-a înregistrat în anul 2000 în Slovacia, a determinat în noiembrie 2011 Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) să condamne statul slovac la plata a 31.000 de euro sub formă de despăgubiri morale. Reclamanta a recunoscut că şi-a dat acordul scris pentru respectiva procedură, însă fără să înţeleagă semnificaţia termenului „sterilizare”.
În ianuarie 2013, în România a fost deschisă o anchetă după apelul adresat de o grupare extremistă în favoarea sterilizării femeilor de etnie romă.
Săptămâna trecută, un ONG care militează pentru protecţia romilor, FERV, a acuzat mai multe state europene, printre care România, Macedonia, Republica Cehă, Ungaria, Slovacia şi Germania, de „reticenţă” în lupta împotriva rasismului la adresa romilor.