Kelemen Hunor: Trebuie să convingem societatea românească, în primul rând, că AUTONOMIA nu e de la DIAVOL

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Candidatul UDMR la Preşedinţia României, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă seară, la Miercurea Ciuc, că între români şi maghiari există o lipsă de încredere, iar societatea românească trebuie convinsă, în primul rând, că 'autonomia nu e de la diavol'.
Iulian Tudor
18 oct. 2014, 18:54
Kelemen Hunor: Trebuie să convingem societatea românească, în primul rând, că AUTONOMIA nu e de la DIAVOL

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. În cadrul unei dezbateri publice electorale, Kelemen Hunor a vorbit despre proiectul de autonomie lansat de UDMR şi a subliniat că acesta nu este unul perfect, ‘nu este o Biblie’, ci este un material care poate fi modificat şi îmbunătăţit şi a adăugat că autonomia poate contribui la o Românie puternică.

‘Nu am cerut mai mult decât ceea ce ni s-a promis în 1918. Au trecut 25 de ani de la căderea comunismului, am obţinut de atunci foarte multe rezultate, trebuie să convingem societatea românească , în primul rând, că autonomia nu este de la diavol. Noi am propus acest lucru pentru că noi credem că poate contribui la o Românie puternică. Dacă relaţia interetnică se soluţionează, dacă garanţiile funcţionează în cadrul autonomiei, atunci ţara va fi mai puternică şi, într-o lume în care toată lumea îşi caută locul într-o Uniune, cred că şi România îşi va putea găsi drumul‘, a declarat Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale, scrie Agerpres.

Întrebat cum va milita pentru dezideratul autonomiei din poziţia de preşedinte al României, Kelemen Hunor a spus că ‘doar prin dialog cu majoritatea’, iar ‘dialog înseamnă mijloace parlamentare, mijloace democratice şi argumente’.

El a precizat că a primit ‘mesaje interesante’ după prezentarea proiectului de autonomie, dar cel mai important este că acesta a fost lansat sub egida UDMR şi că ‘elita românească a simţit că acest lucru nu mai poate fi ocolit’.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Kelemen Hunor a vorbit pe larg despre lipsa încrederii dintre români şi maghiari, punctând că ‘fără încredere e foarte greu să construieşti ceva’, şi despre faptul că există prejudecăţi care trebuie demontate.

‘Lipsa de încredere, din păcate, este o boală foarte cronică a societăţii româneşti, în toate segmentele – şi vertical, şi orizontal. Statul, în primul rând, nu are încredere în propriii cetăţeni (…) După aceea, nu există încredere, şi aici e o miză extrem de uriaşă şi pentru chestia asta eu am militat şi voi lupta şi în continuare, între majoritate şi minoritate, între români şi maghiari. Românii cred că maghiarii (…) vor să fure ceva din această ţară, vrem să lezăm interesele societăţii şi interesele statului român şi nu este adevărat. Şi maghiarii au altfel de prejudecăţi şi nu au încredere în români pentru că maghiarii cred că românii vor să-i asimileze, vor să le ia cultura, limba, simbolurile, identitatea naţională. Şi dacă noi ne aşezăm la masă şi sincer vorbim despre problemele noastre, atunci, încet-încet vom dovedi, şi noi şi românii, că aceste prejudecăţi sunt nişte moşteniri grele, care vin din comunism şi poate din perioada interbelică şi rămân în fiecare generaţie’, a explicat Kelemen Hunor.

El a menţionat că în orice naţiune de succes din Europa oamenii au încredere unii în alţii şi eforturile comune duc la rezultate bune.

‘Unde există tensiuni, nu poate să continue colaborarea, în ţările unde există autonomie, unde relaţia minorităţii cu majoritatea a fost rezolvată, am văzut că funcţionează bine. Oamenii vor să trăiască mai bine, vor salarii, pensii mai bune, vor să beneficieze de servicii sociale, de educaţie, de învăţământ, vor lucruri care sunt posibile doar atunci când nivelul de încredere este înalt. Iar în relaţia româno-maghiară putem observa lipsa de încredere’, a afirmat liderul UDMR.

Liderul UDMR a reiterat necesitatea modificării Constituţiei, afirmând că o nouă lege fundamentală ar trebui votată de Parlamentul ales în 2016.

Kelemen Hunor a participat la Muzeul Secuiesc al Ciucului din Miercurea Ciuc la dezbaterea electorală publică intitulată ‘Voci maghiare locale’.

DailyBusiness
Klaus Iohannis NU va candida la alegerile parlamentare! Anunțul a fost făcut oficial
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Orașul spaniol ”cucerit” de români. Primarul e mândru de cum s-au integrat, mulți și-au deschis și afaceri aici
Capital.ro
A murit cea mai mare ACTRIȚĂ! Marea doamnă s-a stins chiar azi. Românii, în doliu
Playtech.ro
Doamne, cum arată Andreea Bănică nemachiată și în costum de baie la 46 de ani! Puține vedete au curaj să se afișeze așa
DailyBusiness
Senatul iartă pensionarii și le oferă mai mulți bani! Legea s-a adoptat AZI
Adevarul
Cât a ajuns să coste un apartament în cea mai mare comună a țării. Cu același preț s-ar putea lua mai multe locuințe în Spania sau Anglia
wowbiz.ro
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă în Olanda. Ce se întâmplă cu el în aceste momente?
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
S-a rupt coaliția. Lovitura dată Ciucă l-a năucit pe Ciolacu
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
Cine este Maria, românca găsită moartă în grădina unei vile din Italia. Ar fi fost ucisă de un adolescent de doar 17 ani
Cancan.ro
Vedeta pe care fanii abia o mai recunosc. Ar fi ajuns așa din cauza fostei sale soții. Cei doi duc o bătălie grea la tribunal pentru custodia fiului lor
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A explodat bomba despre Klaus Iohannis. S-a aflat ce a făcut președintele României: 18 ani ne-am judecat
StirileBZI
Nu ai voie să înregistrezi cu telefonul! Este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea 2 ani!
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de ani și mânca șapte mese pe zi
substantial.ro
Bombardamente intense în Beirut efectuate de aviația israeliană
MediaFlux
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare COMPLETĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Studenţii cresc cu 20% cererea pe piaţa închirierilor de locuinţe şi trag în sus chiriile apartamentelor vechi