„Există persoane, mai precis persoane publice, membrii ai guvernului, pe care SUA nu le consideră potrivite pentru a intra pe teritoriul Statelor Unite ale Americii”, a declarat sâmbătă însărcinatul cu afaceri al SUA la Budapesta, Andre Goodfriend.
Oficiali maghiari au fost incluși pe „lista neagră” a americanilor. Potrivit presei maghiare, majoritatea celor zece nume este formată din apropiați ai premierului Viktor Orban și ai partidului acestuia, FIDESZ: șefa fiscului și un lider informal al partidului, între alții.
Washingtonul susține că cei zece oficiali guvernamentali și oameni de afaceri căzuți în dizgrație sunt suspectați de activități infracționale. Potrivit jurnaliștilor maghiari, în varianta Statelor Unite, aceștia ar fi apelat la practici de extorcare a unor firme americane din Ungaria. Momentul în care SUA apelează la aceste măsuri extrem de dure arată însă că, fără a exclude posibilitatea ca cei zece să fie vinovați de corupție, mesajul americanilor este unul politic. Iar efectele sunt de natură să zguduie Budapesta.
O țară cu un nivelul al corupției precum cel din Ungaria este monitorizată la sânge de americani. E greu de crezut că SUA au obținut de-abia acum informații despre manevre ilicite ale unor oficiali ungari. De ce le-a invocat tocmai la acest moment? Răspunsul este oferit de criticile aspre formulate cu puțin timp în urmă de președintele Obama și asistentul secretarului american de stat, Victoria Nuland, față de Viktor Orban. Îngrijorările americanilor au depășit faza în care putea fi împachetate în mesaje diplomatice lejere.