Cei mai mulți dintre noi au nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte, pentru a fi sănătoși. De fapt, doar 2-3% din populație poate dormi patru ore pe noapte, în restul cazurilor, privarea de somn ducând la boli de inimă, depresie și alte probleme de sănătate, scrie unica.ro.
1. Adormi doar la televizor. Multe persoane susțin că nu pot adormi decât în fața televizorului, însă cercetările arată că acest obicei poate provoca numeroase probleme de sănătate, inclusiv depresie. Televizorul emite lumina albastră, care reduce producția de melatonină, hormonul somnului, iar tu te vei simți alert și nu te vei odihni bine.
Citeşte şi De ce dormim? Întrebarea la care specialiştii nu au încă un răspuns
2. Un pui de somn în timpul zilei te face mai obosită. Mulți oameni spun că se simt mai obosiți, după ce trag un pui de somn în timpul zilei, însă studiile arată că 20 de minute de somn te înviorează. Cercetătorii de la Universitatea Brock din Ontario susțin că, în timpul somnului, creierul trece prin diferite faze, iar după cele 20 de minute, intră în cea mai profundă fază de somn. Dacă treci de această perioadă, te simți morocănoasă și obosită când te trezești.
3. Sportul înainte de culcare provoacă insomnii. Numeroase studii au arătat că exercițiile fizice înainte de culcare nu provoacă probleme de somn pentru cele mai multe persoane. Dacă observi, însă, că tu nu poți dormi, reprogramează-ți programul de sport cu câteva ore înainte de culcare.
4. Când ești obosită, caști. Chiar dacă se spune că atunci când ești obosită, caști, în realitate nu se cunosc cauzele acestei reacții. Este un mister și motivul pentru care căscatul este atât de contagios.
5. Un pahar de lapte cald te ajută să dormi. Unii oameni cred că un pahar de lapte cald te ajută să dormi, pentru că are triptofan, un aminoacid esențial, responsabil pentru producția de serotonină, o substanță vitală pentru un somn sănătos. Nu există, însă, dovezi științifice care să mențină această teorie.
Citeşte şi Visele îţi pot descifra starea de SĂNĂTATE