MANUALE DIGITALE EDU.RO. Printr-un ordin de ministru, săptămâna trecută s-au aprobat noile manuale pentru clasa I şi a II-a, câştigătoare ale licitaţiei organizate de Ministerul Educaţiei Naţionale. Este vorba doar de manualele în format digital, nu şi cele tipărite. Astfel, învăţătorii se pot folosi de ele la clasă ca suport didactic până la soluţionarea problemelor manualelor din învăţământ.
Este vorba de manualele la disciplinele „Matematica şi exploarea mediului” pentru clasele I-a şi a II-a, „Comunicare în limba română”, clasa a II-a, „Comunicare în limba modernă – Limba engleză” pentru clasele I-a şi a II-a, „Comunicare în limba maternă maghiară”, clasa I-a, şi „Comunicare în limba română pentru minorităţi”, clasa I-a. Atât învăţătorii, cât şi părinţii pot accesa gratuit manualele pe site-ul manuale.edu.ro.
MANUALE DIGITALE EDU.RO. Până miercuri, pe 22 octombrie, cadrele didactice din învăţământul primar trebuie să aleagă din oferta existentă, manualele adecvate nivelului de pregătire a clasei. Comenzile pentru manualele în format print şi digital vor fi făcute de către şcoli şi transmise inspectoratelor şcolare judeţene şi Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare. La finalul procesului de centralizare a cererilor se vor încheia contracte cu ofertanţii care au câştigat licitaţia, apoi editurile vor tipări şi distribui manualele către inspectoratele şcolare, care mai apoi vor ajunge pe băncile şcolarilor.
Procesul de actualizare şi modernizare a manualelor se desfăşoară în paralel cu revizuirea programelor þcolare pentru învăţământul preuniversitar. În ceea ce priveşte lotul de manuale pentru disciplina „Comunicare în limba română”, clasa I-a, contestat de către unii ofertanţi participanţi la licitaţie, Ministerul aşteaptă decizia Consiliului de Soluţionare a Contestaţiilor.
Manualele digitale pentru clasele I şi a II-a, publicate pe platforma www.manuale.edu.ro, pot fi descărcate gratuit, de luni, informează Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).
Potrivit Ministerului Educaţiei, sub imaginea reprezentând prima copertă a fiecărui manual (postat în varianta sa digitală) se află şi varianta ce poate fi descărcată în format pdf.
Accesul pe platforma www.manuale.edu.ro este liber pentru oricine doreşte să utilizeze materialele didactice. De altfel, de la lansare, pe 15 octombrie, şi până luni, 20 octombrie, ora 17.00, platforma a înregistrat 70.000 de vizitatori şi peste 28 de milioane de accesări.
Cele două variante ale noilor manuale pentru clasele I şi a II-a (print şi digital) funcţionează în paralel. Valabilitatea manualelor este de patru ani şcolari, cu posibilitatea de extindere pentru încă doi ani, cu condiţia reevaluării lor. Manualele şcolare sunt supuse unui proces periodic de analiză, pe durata valabilităţii acestora, precizează MEN.
Elevii claselor I şi a II-a ar fi trebuit să înveţe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală, de la începutul anului şcolar. Acestea nu au ajuns însă în şcoli până în 15 septembrie, întrucât licitaţia organizată de Ministerul Educaţiei a fost contestată de unele edituri. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis, la 10 septembrie, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei pentru realizarea manualelor şcolare, după ce trei contestaţii au fost admise, şase admise în parte şi două respinse.