Documentarul Macauba, premiat la primul festival de film ecologist din România VEZI FILMUL

Documentarul „Macauba” a primit premiul special „Zona liberă de indiferență” în cadrul primului festival internațional de film ecologist din România, EcoFest „Pentru sănătatea Pământului”, ce s-a desfășurat la Orada în perioada 27-30 octombrie.
Romania TV
04 nov. 2011, 12:10
Documentarul Macauba, premiat la primul festival de film ecologist din România VEZI FILMUL

Filmul „Macauba” a fost produs în cadrul proiectului Energizing Development, cofinanțat de Uniunea Europeană și realizat de organizția italiană GVC ONLUS în pareneriat cu Fundația Terra Mileniul III, Asociația Alma Ro, Universitatea din Bologna, Organizația Oikos și Clubul Ecologic Transilvania.

„Macauba” este o poveste din Minas Gerais, Brazilia, o zonă în care se cultivă intensiv trestia de zahăr, soia și alte plantele oleaginoase destinate producerii de biocombustibil. Minas Gerais este însă și locul de întâlnire al populației cele mai sărace și mai exploatate cu marii proprietari latifundiari ce dețin majoritatea terenurilor din această zonă fertilă a Paranaibei.

Brazilia se numără printre cei mai mari producători de biocombustibili la nivel mondial, în condițiile în care producția biocombustibililor este acuzată ca fiind principala cauză a reducerii suprafețelor agricole destinate cerealelor și legumelor.
În plus, filmul dezvăluie o realitate crudă pentru secolul XXI: lucrătorii de pe plantațiile de culturi energetice au statut de scavi. Muncesc până la 20 de ore pe zi, trăiesc în condiții inumane și nu au dreptul să părăsească proprietatea pe care muncesc. Pe de altă parte, un proiect legislativ propune ca fermierii brazilieni să producă 30% din biodisel la nivel național, lucru imposibil, după cum susțin specialiștii.

O soluție însă poate fi cultivarea plantelor energetice specifice acestor zone.  Macauba este una dintre ele. Macauba este o plantă sălbatică din regiunea Paranajo, iar cultivarea ei la scară largă este privită ca o soluție pentru regiune, o soluție lipsită de neajunsurile trestiei de zahăr, cultivată în același scop. Macauba nu necesită investiții mari, substanțe chimice pentru fertilizare și poate crește pe soluri sărăcăcioase. De aceea, pentru țăranii brazilieni, Macauba ar putea fi viitorul.

Experții în domeniul economiei agrare afirmă că, în prezent, problema hranei este alarmantă, pentru că stocurile mondiale de alimente se află la cel mai scazut nivel din ultimii 25 de ani.

Preţurile mondiale ale alimentelor au crescut cu 36% faţă de nivelul din anul 2010 şi rămân instabile, potrivit „Indexului preţurilor la alimente”, publicat de Banca Mondială.

Aceasta, în contextul în care cel mai recent raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) arată că aproape un miliard de persoane suferă de foame, adică o şeptime din populaţia mondială.

Fundaţia Terra Mileniul III a postat documentarul pe YouTube, pentru a fi accesibil tuturor.

VEZI DOCUMENTARUL MACAUBA

 

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai