Ce se mai întâmplă cu reforma Sănătăţii?

Reforma sistemului medical românesc este una dintre priorităţile de prim rang ale mandatului preşedintelui Traian Băsescu, după cum el însuşi a susţinut în mai multe rânduri.
Romania TV
25 feb. 2012, 13:41
Ce se mai întâmplă cu reforma Sănătăţii?

Ministrul Ritli Ladislau: „Legea va apărea anul viitor”

Un proiect de lege imperfect şi o strategie de comunicare catastrofală l-au silit pe Traian Băsescu să retragă proiectul, scris de o echipă condusă de profesorul Cristian Vlădescu, din dezbatere publică, la jumătatea lunii ianuarie. A urmat apoi mandatarea ministrului Sănătăţii pentru a forma o echipă care să redacteze o nouă lege. Ce spune astăzi, la o lună de la eşecul răsunător al proiectului Vlădescu, ministrul Sănătăţii Ritli Ladislau despre şansele şi calendarul reformei medicale în România?

Consultând site-ul Ministerului Sănătăţii pare că motorul reformei medicale duduie: trei întâlniri de dezbateri organizate doar în ultima săptămână. Chemate la consultări sunt organizaţii precum Asociaţia Spitalelor, Asociaţia Oraşelor sau Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene. Vasile Cepoi, secretarul de stat însărcinat să coordoneze dezbaterile, afirmă că „structura noii legi se conturează” şi că scoaterea spitalelor din cadrul instituţiilor bugetare rămâne un obiectiv important, alături de reorganizarea sistemului de asigurări medicale. Dar fără să fie susţinute de o voinţă politică fermă, toate aceste dezbateri rămân doar un joc de imagine, scrie Deutsche Welle.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara în săptămâna imediat următoare eşecului proiectului Vlădescu, că „nu cred că prioritatea numărul în acest an este reforma sistemului sanitar, cu toate neajunsurile şi toate problemele. Nu ne grăbim. Acesta nu este lucrul cel mai important.”

Propus la Ministerul Sănătăţii de către partidul condus de Kelemen Hunor, ministrul Ritli Ladislau declară în exclusivitate pentru Deutsche Welle că: „Nu există o contradicţie între afirmaţiile preşedintelui Kelemen Hunor şi ceea ce facem noi. Noi am afirmat că legea pe care o pregătim va apărea după o consultare foarte largă. Sondăm toate opiniile pentru că vrem să întrebăm toate segmentele societăţii cum văd viitoarea lege. Există şi un program de consultări. Consultările se derulează pe capitole, am avut o rundă privind aspectele generale, principiile la care agreează toată lumea. Cât de mare să fie segmentul pe care intră privatul? A fost o problemă foarte controversată.”

Motorul din spatele intenţiilor reformatoare ale sistemului medical a fost solicitarea repetată a FMI. Chiar şi după eşecul proiectului Vlădescu, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, spunea la începutul lui februarie că, în ciuda îngrijorărilor publice (Franks făcea referire la protestele din ianuarie stârnite de opoziţia medicului Raed Arafat la reformarea sistemului de urgenţă), „sistemul medical românesc este defect şi nu poate continua fără reforme semnificative”.

Doar că într-un an electoral, cum este 2012 în România, voinţa unui şef de partid aflat la guvernare, cum este UDMR-ul, înfrânge dorinţa unui şef de misiune FMI. Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, pentru Deutsche Welle: „Consultările cu toţi factorii profesionali, cu bolnavii, chiar şi cu factorii administrativi şi politici, durează foarte mult. Este un proces laborios. Legea va apărea în momentul în care acest proiect va fi maturizat. Şi asta se va întâmpla anul viitor. Probabil.”

Aşadar, până în 2013, românii se vor trata într-un sistem medical „defect” şi nefuncţional.

Principalul motiv: este an electoral.

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Ce să pui în tigaie ca să nu se mai lipească omleta. Metoda genială pe care orice gospodină trebuie să o încerce
Capital.ro
Vin direct la tine acasă. Interdicție pentru toți românii. Este ilegal în România
Playtech.ro
Anamaria Prodan, cea mai FIERBINTE apariție a verii. Sânii jucăuși NU au vrut să stea cuminţi deloc
DailyBusiness
Vestea cea mare! Guvernul oferă noi zile libere plătite
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Traian Băsescu, plin de bani. Ce avere are fostul președinte
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom avea în Capitală
Capital.ro
Lege pentru cei care STAU LA CURTE. Interzis între orele 10:00 și 17:00. NU POȚI să...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Edu.ro Rezultate BAC 2024: La ce oră se afișează notele? Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Ucraina Folosește Avioane Ultraușoare pentru a Doborî Drone Rusești
MediaFlux
FLORIN CÎȚU, combinat cu O COLEGĂ de PARTID! Cine e femeia mai tânără cu 20 de ani decât el
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!