Au primit această denumire pentru că meteorii par să vină din nordul constelaţiei Orion, mai exact de lângă steaua Betelgeuse.
Ploaia de meteori are loc în fiecare an în luna octombrie, atunci când Pământul trece printre resturile lăsate în urmă de cometa Halley.
Această cometă este responsabilă şi de ploaia de meteori Eta Aquaride, care are loc în luna mai, resturile cometei intersectând de două ori pe an orbita Terrei.
Concret, meteorii sunt formaţi de resturile cometei, care pot fi urme de praf sau fragmente mici cât un grăunte de nisip. Resturile rămân în urma fostei traiectorii a cometei, dând naştere unui „râu de gunoi spaţial”, potrivit descopera.ro.
Astronomii ne sfătuiesc ca în această perioadă să lăsăm de-o parte televizorul, pentru a ne bucura de spectacolul oferit de Orionide. Curentul de meteori atinge maximul în nopţile de 20, 21 şi 22 octombrie, când stelele căzătoare vor putea fi observate cu uşurinţă. „Orionidele”, al căror nume provine de la Constelaţia Orion de unde par să vină, sunt de fapt resturi lăsate în urma sa de Cometa Halley, corp ceresc ce va putea fi observat din nou, de pe Pământ în 2061, după cum e notat pe pagina timeanddate.com. „Orionidele” nu sunt singurii meteori „produşi” de cometă, pentru că în lunile aprilie – mai, pământenii au întâlnire cu Aquaridele, un alt curent asociat cu trecerea lui Halley. „Orionidele” pot fi observate cel mai bine în afara oraşului, după miezul nopţii.