Nu puţine au fost cazurile în care s-a dovedit că bonele angajate pentru a avea grijă de copii se purtau urât cu ei sau chiar îi loveau. De acum, însă, părinţii pot să nu-şi mai facă griji în privinţa celor pe mâna cărora îşi lasă copiii.
Femeile rămase fără serviciu sau chiar pensionarele pot urma cursurile Şcolii de Bone, proiect finanţat din bani europeni care îşi propune să ofere pe piaţa muncii 2.000 de bone profesioniste, cu diplomă.
„Există din ce în ce mai multe cazuri în care familiile sunt nevoite să îşi lase copiii pe mâna unor persoane luate de ocazie, de la ziar. Vorbim de copiii lăsaţi cu persoane mai puţin pregătite, necalificate. S-au înmulţit şi cazurile de abuz”, a explicat Silvia Asandi, manager Romanian Angel Appeal, care a înfiinţat Şcoala bonelor.
Despre ce învaţă doamnele care vor să se specializeze în îngrijirea copiilor vorbeşte Nicoleta Mănescu, manager training: „Învaţă despre acordarea îngrijirilor corporale, primul ajutor, măsuri de igienă, alimentaţia copilului, dar şi informaţii despre cum să educăm copiii, cum să-i disciplinăm, şi despre prevenirea şi sesizarea cazurilor de abuz”.
Doamnele care s-au înscris deja la cursuri găsesc orele foarte utile şi plăcute, la fel şi manualul după care învaţă, şi abia aşteaptă să poată aplica teoria.
Cursurile sunt oferite gratuit în cadrul programului Femei pentru femei, program de calificare şi acreditare pentru ocupaţia de baby-sitter. Se pot înscrie la cursuri femei cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani, şomere şi inactive şi chiar şi pensionare.