Potrivit ministrului, Codul silvic reprezintă un pilon care, cu ajutorul radarului pădurilor, va însemna o însănătoşire a sistemului şi va fi adoptat, însă nu pe perioada campaniei electorale.
‘Guvernul Ponta este primul care nu se vaită, ci vine cu măsuri concrete. Noul Cod Silvic va intra în vigoare până la sfârşitul anului, chiar dacă deranjează mulţi afacerişti din domeniul lemnului. De altfel, am făcut câteva promisiuni la început de mandat: faţă de premierul Victor Ponta, care mi-a cerut stoparea defrişărilor, faţă de români, în ceea ce priveşte protecţia mediului, dar şi faţă de personalul silvic. Într-adevăr, pagubele înregistrate s-au ridicat, de la Revoluţie încoace, la cinci miliarde euro, însă avem şi 500 de silvici bătuţi şi chiar patru morţi. Aceşti oameni trebuie protejaţi’, a afirmat Doina Pană.
Printre principalele noutăţi din Codul silvic se numără măsurile anti-monopol şi cele care îi vizează pe micii proprietari de păduri. În plus, dacă la ora actuală, pentru neregulile constatate se dau amenzi până la o sută milioane lei şi se confiscă marfa, ministrul Apelor şi Pădurilor intenţionează să introducă şi o altă prevedere, prin care să fie confiscate inclusiv autovehiculele.
‘Vreau să aduc o precizare clară pentru lemn, pentru că, până acum, este ceva generic şi ne pot câştiga în instanţă, şi anume, confiscarea autovehiculelor. În momentul în care se foloseşte o firmă de transport, acea firmă nu va risca să facă transportul, până nu va vedea documentele legale’, a subliniat Doina Pană.