România de poveste: Un tren de patrimoniu a fost vândut la fier vechi VIDEO

În România se spune că "se fură" de parcă ar fi vorba despre vreun fenomen meteo. În mod sigur, când Petre Roman definea industria românească "un morman de fier vechi" el nu se gândea la furat. Ei bine, acest morman de fier vechi s-a furat. Fabrici, vapoare și trenuri. Un tren de patrimoniu a fost vândut ca fier vechi și s-a tăiat în cel mai barbar mod chiar de către compania care a fost înființată pentru a folosi potențialul istoric al țării.
Romania TV
25 feb. 2012, 21:01
România de poveste: Un tren de patrimoniu a fost vândut la fier vechi VIDEO

Dacă în ultimii 22 de ani multe industrii au dispărut, despre una singură se poate spune că s-a dezvoltat. Doar faptul că numeroase dintre activitățile sale se desfășoară la marginea legii face să se vorbească mai puțin despre ea: colectarea fierului vechi. Deși ești tentat să te referi la această îndeletnicire la timpul trecut, aparițiile periodice a pitoreștilor vânători de fier vechi sunt menite a o aduce în actualitate.

O simplă privire aruncată de pe pasarela Gării de Est ne dezvăluie un efort colectiv de dezmembrare a unei garnituri de vagoane. Aceste vagoane din epoca locomotivelor cu abur se desfac bucată cu bucată în faţa aparatului de sudură. O grămadă de lemne de langa fiare e mobilierul ce ar fi aparţinut acestor epave. Trei vagoane sunt aproape dezmembrate deoparte şi de alta a liniei înzăpezite, iar alte două aşteaptă să treacă în istoria uitării.

„Sunt proprietarul vagoanelor. Le-am luat prin bursa de valori. Suntem de la Remat Slatina şi le-am luat să le valorificăm”, a declarat proprietarul.

Un aganjat de la Societatea Feroviară de Turism se întreabă de ce s-a recurs la un asemenea gest.

„Nu știu ce or fi avut cu ele. Trebuiau băgate în Grivița să le renoveze. Astea au fost în Grivița și acum sunt la Obor. De doi ani de zile sunt acolo. Erau sigilate. Pe interior erau cum e trenul regal. Același comfort”, a spus angajatul SFT.

Şi la Călăraşi, din cel mai modern combinat siderurgic din estul Europei, în 2008 nu mai rămăseseră decât betoanele. Cu greu și cu multă pază s-a reușit păstrarea unor mici secții. În peisaj au rămas doar relicvele din beton. Singura forță de muncă pe care a asigurat-o, ca să zicem așa, mândria industriei naționale, a fost a celor care au dezmembrat și vândut ca fier vechi, instalații, utilaje și chiar și hale. Natura a recuperat ce a putut, iar oamenii spun că animalele se simt bine că pasc printre ruinele a ceea ce ar fi putut fi aici.

Unul dintre simbolurile litoralului românesc, epava de la Costinești, dispare puțin câte puțin. Aparținând teoretic statului român, după ce armatorul ei a abandonat-o aici în 1968, practic aceasta nu are aparținător. Mari părți din bordaj lipsesc, motorul a dispărut de mult, iar despre instalații se poate zice că le-au dispărut și urmele.

Nava Borcea, aflată în patrimoniul Inspectoratului Județean Brăila, a scăpat doar fiindcă a fost trecută în categoria patrimoniu național, fapt care interzice ieșirea sa din granițele țării.

Cât despre vagoane, în anul 2000, inventarierea a ceea ce mai rămăsese din patrimoniul fostului CFR, evidenția lipsa a mai bine de 3.000 de vagoane cisternă.

Așa cum s-a văzut de multe ori, bunuri subevaluate sau clasificate în categorii banale, odată trecute peste graniță și recondiționate, au devenit obiective turistice inestimabile.

Așadar, o societate de stat care are ca obiect de activitate turismul feroviar are cele mai vechi vagoane care pot circula și le vinde ca fier vechi unei societăți de profil. Aceasta le dezmembrează.

Spynews
Michele Morrone, comportament controversat în timpul vizitei în România! A dat cu piciorul într-o mașină în care se afla o echipă de paparazzi și a arătat și gesturi obscene jurnaliștilor / PAPARAZZI
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu, devastatoare în costum de baie, la 45 de ani! Cum a reacționat Valeriu Gheorghiță când a văzut pozele iubitei lui
Fanatik.ro
Cea mai rară monedă românească s-a vândut pentru o sumă uriașă. Banul din aur a devenit o adevărată comoară
Capital.ro
Cutremur în cazul Caracal. Gheorghe Dincă a recunoscut: A plecat în altă parte…
Playtech.ro
ȘOC! Cum a ajuns să arate Theodor Stolojan. Imagini uimitoare cu fostul premier
DailyBusiness
Oferta momentului în România! Mașini precum BMW, Audi sau Mercedes, vândute cu 50 de lei
Adevarul
Abuzurile sexuale tolerate de statul român. Sociologul Gelu Duminică, revoltat de pedeapsa dată preotului Visarion Alexa
Spynews
Claudia Pătrășcanu, noi acuzații la adresa lui Gabi Bădălău! Artista vrea să dovedească că băieții vor să stea cu ea: ”Nimeni nu i-a dat o zi în plus”
Spynews
Ce se întâmplă între Marina Almășan și Georgică Cornu. Ce au discutat avocații celor doi în particular
Evz.ro
Mesajul care-i va frânge inima Elenei Udrea. Nu va vedea niciodată aceste imagini
Ego.ro
”M-au torturat ca pe Isus!” Ce a pățit în închisoare Gheorghe Dincă
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Nașul Cristian Țânțăreanu, declarații neașteptate despre Anca Țurcașiu! Motivul pentru care nu a mers la botezul nepoatei artistei! Ce relație există acum între ei, de fapt?: „N-am treabă cu...”
Cancan.ro
Bomba anului! Ilie Năstase se 'călugăreşte'. Se retrage lângă mănăstire
Playsport.ro
Imagini fierbinți cu Ronaldo și Georgina! A atins-o când credea că nimeni nu vede ce fac pe iaht. Imaginile au scăpat pe net
kanald.ro
Se schimbă data la care vor fi livrate alocațiile și indemnizațiile pentru copii, în luna septembrie. Anunțul făcut de autorități
Capital.ro
Noi reguli pentru românii cu permise de conducere din afara UE. Cum se va obține un nou document
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
S-a aflat de ce s-a sinucis Ionuț! Ce durere cruntă îl apăsa, de fapt
substantial.ro
Coreea de Sud vizează dominarea spațială cu planuri de transport orbita terestră
MediaFlux
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...