România de poveste: Stolnici, ultimul aristocrat al unei vechi familii boiereşti VIDEO

La cei optzeci şi opt de ani şi-a păstrat din înţelepciunea, optimismul şi modestia, care-i dau un aer boem. Nu a încercat niciodată să iasă în evidenţă prin lucruri materiale şi consideră că nu trebuie să faci un efort deosebit pentru a fi considerat o elită a zilelor noastre. Cu o eleganţă discretă am păşit în universul ultimului aristocrat al unei vechi familii boiereşti.
Romania TV
25 feb. 2012, 21:48
România de poveste: Stolnici, ultimul aristocrat al unei vechi familii boiereşti VIDEO

Povestea începe la gura unei sobe, vechi de peste o sută de ani, care păstrează parcă din nobleţea acelei perioade.

Constantin Bălăceanu Stolnici este poate, ultimul boier al acestui secol. Provine dintr-o veche familie boierească, cu o tradiţie de peste şapte sute de ani. Mai sunt Cantacuzini, mai sunt câteva familii, dar majoritatea au dispărut pe parcurs pentru că marile familii se epuizează la un moment dat. Altele au emigrat în timpul comunismului şi au rămas în străinătate, altele au pierit în închisorile şi în lagărele comuniste. El a ales să rămână însă, alături de familie și prieteni, păstrându-şi tradiţiile.

A avut acces la cultură încă din copilărie, pe care şi-a petrecut-o la Stolnici, în conacul boieresc în care a crescut. Conacul vechi îl făcuse banul Bălăceanu în secolul al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea, dar era mobilat modern, cu mobilier care făcea parte din tradiţiile interioarelor româneşti, după ce ne-am europenizat. Era mobilier modern, cu tablouri de familie, cu portrete, cu picturi făcute de către mari pictori care toate au fost luate, distruse şi arse de către comunisti.

Şi cel mai preţios lucru era biblioteca, o bibliotecă începută de banul Bălăceanu, cu cărţi din 1700 şi ceva şi care s-au acumulat în decursul secolelor şi toată a fost arsă, dar în care găseai literatură mare, europeană, ceea ce dovedeşte nivelul cultural pe care-l aveau elitele româneşti, chiar şi la sfârşitul perioadei fanariote, până în epoca noastră. Aceleaşi cărţi impresionante le regăsim şi în casa din Bucureşti.

Fiecare colţ al încăperii, fiecare obiect, fiecare pictură poartă accentele familiei Bălăceanu. Iar fiecare în parte are o poveste. „Toate tablourile acestea de pe scară sunt pictate de mine, pentru că originalele au fost distruse de către comunişti. Pictura îmi place, fotografia mi-a plăcut foarte mult. Cinematografia, fac filme, mai mult cu aspect documentar, nu aspect anecdotic”, a declarat, la România de poveste, Bălăceanu Stolnici.

A crescut cu guvernante vieneze. Ele au fost primele care i-au descifrat primele taine ale culturii, pe care în timp o va aprofunda, până aproape de perfecțiune.

„Ce-mi aduc aminte e că de când mă ştiu eu am vrut să mă fac medic. Şi a fost o alegere bună pentru că mi-a plăcut medicina, am făcut-o bine, am avut o carieră care a fost considerată drept foarte bună”, a adăugat Stolnici.

Recunoaşte că în prezent e greu sa spună ce-i place mai mult să facă. E om de ştiinţă, medic neurolog, pionier în domeniul neurociberneticii, profesor de neuropsihologie, membru de onoare al Academiei Române şi unul din fondatorii antropologiei fizice şi culturale. A publicat peste 300 de lucrări ştiinţifice şi 28 de cărţi şi monografii, nouă dintre acestea fiind de antropologie culturală.

La vârsta venerabilă pe care o are, îşi păstrează din eleganţa vestimentară a unui veritabil aristocrat, iar activităţile sale de zi cu zi nu au trecut decât proba timpului, modul de viaţă a rămas neschimbat. Academicianul Bălăceanu Stolnici nu are regrete. Chiar dacă bunele maniere sunt „de pe vremea bunicii”, discuția cu domnul Bălăceanu Stolnici, are ceva din parfumul unic al vremurilor de odinioară. Parfum, pe care, rareori îl simți azi, într-o Românie închistată și rătăcită printre non valori.

Spynews
Michele Morrone, comportament controversat în timpul vizitei în România! A dat cu piciorul într-o mașină în care se afla o echipă de paparazzi și a arătat și gesturi obscene jurnaliștilor / PAPARAZZI
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu, devastatoare în costum de baie, la 45 de ani! Cum a reacționat Valeriu Gheorghiță când a văzut pozele iubitei lui
Fanatik.ro
Cea mai rară monedă românească s-a vândut pentru o sumă uriașă. Banul din aur a devenit o adevărată comoară
Capital.ro
Cutremur în cazul Caracal. Gheorghe Dincă a recunoscut: A plecat în altă parte…
Playtech.ro
ȘOC! Cum a ajuns să arate Theodor Stolojan. Imagini uimitoare cu fostul premier
DailyBusiness
Oferta momentului în România! Mașini precum BMW, Audi sau Mercedes, vândute cu 50 de lei
Adevarul
Abuzurile sexuale tolerate de statul român. Sociologul Gelu Duminică, revoltat de pedeapsa dată preotului Visarion Alexa
Spynews
Claudia Pătrășcanu, noi acuzații la adresa lui Gabi Bădălău! Artista vrea să dovedească că băieții vor să stea cu ea: ”Nimeni nu i-a dat o zi în plus”
Spynews
Ce se întâmplă între Marina Almășan și Georgică Cornu. Ce au discutat avocații celor doi în particular
Evz.ro
Mesajul care-i va frânge inima Elenei Udrea. Nu va vedea niciodată aceste imagini
Ego.ro
”M-au torturat ca pe Isus!” Ce a pățit în închisoare Gheorghe Dincă
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Nașul Cristian Țânțăreanu, declarații neașteptate despre Anca Țurcașiu! Motivul pentru care nu a mers la botezul nepoatei artistei! Ce relație există acum între ei, de fapt?: „N-am treabă cu...”
Cancan.ro
Bomba anului! Ilie Năstase se 'călugăreşte'. Se retrage lângă mănăstire
Playsport.ro
Imagini fierbinți cu Ronaldo și Georgina! A atins-o când credea că nimeni nu vede ce fac pe iaht. Imaginile au scăpat pe net
kanald.ro
Se schimbă data la care vor fi livrate alocațiile și indemnizațiile pentru copii, în luna septembrie. Anunțul făcut de autorități
Capital.ro
Noi reguli pentru românii cu permise de conducere din afara UE. Cum se va obține un nou document
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
S-a aflat de ce s-a sinucis Ionuț! Ce durere cruntă îl apăsa, de fapt
substantial.ro
Coreea de Sud vizează dominarea spațială cu planuri de transport orbita terestră
MediaFlux
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...