Care este cea mai convenabilă variantă de casă. Din fier, lemn sau cărămidă şi beton

Pentru cei care vor să îşi construiască o casă în această perioadă, varianta casei de fier, pe structură metalică uşoară, constituie cea mai ieftină variantă de casă. După casa de fier, ca preţ, urmează casa tradiţională din cărămidă şi beton, cea mai scumpă variantă fiind cea a casei construită din lemn.
Nicu Stan
29 oct. 2014, 08:02
Care este cea mai convenabilă variantă de casă. Din fier, lemn sau cărămidă şi beton

Criza a afectat şi piaţa caselor construite pe schelet metalic, în sensul că preţurile la case s-au micşorat, astfel încât preţul a devenit mai atractiv, comparat cu celelalte soluţii. În anul 2007, o casă ridicată pe structură metalică costa în jur de 500 de euro metrul pătrat. În prezent, preţul unei case la cheie, construită pe structură metalică uşoară, este de aproximativ 300 de euro metrul pătrat. „La acest preţ, de 310 euro metrul pătrat suprafaţă desfăşurată, casa va mai avea nevoie doar de finisaje interioare, gresie şi faianţă. La fel, exteriorul casei va trebui finisat”, a spus pentru RomaniaTV.net, Marius Rotaru, administratorul Rotarex.

Citeşte şi Apartamente noi versus apartamente vechi. Care este diferenţa de preţ

Cum se construieşte casa pe structură metalică

Ramele confecţionate din structură metalică se fixează de fundaţia de beton cu ancore mecanice şi fiole chimice care asigură o fixare definitivă a casei. Această modalitate de prindere presupune fixarea unor tije filetate în fundaţie cu ajutorul unor componente chimice care formează un fel de adeziv. Ramele sunt prinse de fundaţie din 50 în 50 de centimetri.

Pereţii casei sunt confectionaţi la partea exterioară din plăci de OSB, peste care se adaugă polistiren tencuit pe plasă din fibră de sticla.

La interior, pereţii sunt confecţionaţi din plăci de gips carton în două straturi. Între placarea exterioară şi cea interioară se montează un strat de izolaţie din vata sticlată caserată cu folie de aluminiu.

Confort termic ridicat

Pereţii astfel confectionaţi asigură un confort termic şi fonic ridicat, echivalent cu cel asigurat de un perete din zidărie de căramidă plină de 1,20 metri grosime.

Citeşte şi Câţi ani ar fi trebuit să muncească Iohannis să îşi ia o casă din meditaţii

Cum se face planşeul

„Planşeele se realizează cu grinzi metalice dimensionate în funcţie de proiect, pe care se fixează cu şuruburi autoforante plăci OSB cu grosimea de 20 de milimetri. Peste această placă se aşază un strat de polistiren extrudat dens şi se toarnă o şapă de nisip cu ciment. Şarpanta poate fi realizată din aceleaşi profiluri ca şi ramele pereţilor sau poate fi construită din lemn. Şarpanta se prinde de ramele pereţilor cu şuruburi metrice”, a explicat pentru RomaniaTV.net, Ciprian Ana, administrator Policons Group.

Avantajele fierului la casă

Avantajele unei case construite pe structură de metal sunt multe. Printre acestea se numără timpul mic de construcţie, posibilitatea de asamblare în orice condiţii meteorologice, precum şi rezistenţa crescută la cutremure.

Spre exemplu, construcţia unei case de 150 de metri pătraţi, parter plus etaj, durează aproximativ 45 de zile, întrucât casa pe structură metalică este realizată în proporţie de 70% în fabrică.

Casă de cărămidă şi beton

„Construcţia unei case construită cu cărămidă şi beton costă 350 de euro metrul pătrat, cu tot cu TVA. Finisajele la o astfel de construcţie vor fi medii, nici cele mai scumpe, dar nici cele mai ieftine”, a spus Ciprian Ana, administrator la Policons Group SRL.

Faţă de anul trecut, în 2014 preţul caselor din cărămidă şi beton s-a mai micşorat. „O construcţie este mai ieftină anul acesta. Anul trecut metrul pătrat construit costa undeva la 380 de euro metrul pătrat. Motivul scăderii este micşorarea preţului la manoperă, pe motiv că cererea este prea mică”, a precizat Ciprian Ana.

Casă prietenoasă de lemn

 O casă la cheie, de lemn, de 100 de metri pătraţi desfăşurati, costă până în 40.000 de euro.

„Preţul unei construcţii din panouri din lemn, tip sandwich, este de 515 (aproximativ 397 de euro) dolari metrul pătrat construit”, a spus pentru RomaniaTV.net, Ştefan Lipovicianu, administratorul firmei Drummond Construction Arhitecture, adăugând că lumea a început să fie interesată din nou de casele de lemn, după momentul crizei financiare, când vânzările au mai stagnat.

Preţul poate fi mai mare, în funcţie de complexitatea proiectului, precum şi de calitatea finisajelor. La constructia unei case din lemn trebuie să lucreze două echipe, una pe teren, alta în atelier. După ce structura din lemn este gata, casa este montată în atelier, după care se demontează şi se transportă cu maşina la locul de montaj.

„Casa este montată în atelier, se demontează, după care este numerotată fiecare componentă, ca un joc de puzzle, pentru a o putea monta la locul de construcţie”, a subliniat Ştefan Lipovicianu.

O astfel de casă, de aproximativ 100 de metri pătraţi are un timp de construcţie de maxim două luni. „De la data eliberării autorizaţiei de construcţie, casa va fi gata în doua luni, cu tot cu fundaţie, acoperiş şi finisaje”, a precizat Ştefan Lipovicianu, adăugând că o astfel de casă are o rezistenţă mai mare la cutremur, o izolare fonică mai bună decât cea a construcţiei clasice, precum şi costuri reduse în exploatare.

„Un alt avantaj pentru cei care vor să îşi cumpere o casă de lemn este elasticitatea acestui material, care nu permite apariţia fisurilor în pereţi, amortizează vibraţiile şi absoarbe undele seismice”, a explicat Ciprian Ana. Dezavantajul este acela că podelele trebuiesc izolate fonic.

„Dacă ai copii şi sar pe podea, mai ales la etaj, duşumeaua trepidează şi scoate zgomot”, a amintit Ciprian Ana.

La exteriorul casei construite pe tehnologie americană, cu panouri tip sandwich, se aplica panouri OSB, după care se montează panourile din polistiren, peste care se aplică tencuiala. Panourile din polistiren, ca la orice tip de construcţie, au rolul de a izola termic clădirea. Un alt dezavantaj, la care se pot gândi cei mai reticenţi, este faptul că o astfel de casă arde mai repede.

„Acest dezavantaj poate fi rezolvat prin ignifugarea construcţiei”, a amintit Ştefan Lipovicianu. Cei care preferă o casă cu un aspect mai rustic pot apel la varianta casei de lemn masiv.

Preţul la acest tip de casă, care se pretează mai mult pentru locuinţa de vacanţă, variază în funcţie de grosimea bârnelor. Potrivit alpinhouse.ro, cea mai ieftină variantă casă din lemn calibrat rotund, la cheie, costă 300 de euro metrul pătrat, iar bârnele vor avea o grosime de 160 de mm. Cea mai scumpă variantă, cu bârnele cele mai groase, de 300 de mm, are un preţ de 500 de euro metrul pătrat.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Marian Golea anunță horoscopul anului 2025. Ce schimbări apar odată cu noul an. „Vom avea epidemii foarte puternice”
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
OMS menține alerta: Epidemia de Mpox continuă să fie o urgență de sănătate publică
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni