„În aplicarea HG 874/2014 (…) s-a repartizat bugetului municipiului Bucureşti suma de 85 de milioane de lei pentru asigurarea în condiţiile legii a continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică. Pentru a avea acces în condiţiile legii la fondurile alocate este necesar ca municipiul Bucureşti în situaţia de fapt specifică pe care o are, ca responsabil pentru serviciul public de alimentare cu energie termică a populaţiei, prin HCGMB să majoreze cu 85 de milioane de lei bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti la capitolul Combustibil şi energie termică la articolul Subvenţii pentru diferenţă preţ şi tarif”, se arată în proiectul de hotărâre.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a spus după şedinţa de îndată a CGMB că suma este menită „să tamponeze” o serie întreagă de datorii pe care ELCEN le are pentru distribuitorul de gaz.
Citeşte şi Nu aveţi încă REPARTITOARE DE CĂLDURĂ? Ce amenzi riscaţi
„Nu afectează cu nimic plata pe care suntem gata să o facem pentru consumul şi încălzirea populaţiei. Eu sper ca în momentul în care cele două societăţi se vor uni să fie stinse datoriile în aşa fel încât să pornim de la momentul t0 şi să putem să existe un management administrativ corect, deschis, transparent, dar în acelaşi timp potent pentru a putea acoperi prin subvenţia dată de Primărie necesităţile populaţiei. Asta înseamnă mai multe măsuri şi plata diferenţiată pentru firmele care îşi au sediul în blocuri, pentru cei care au venituri – mă rog, asta este de viitor – mai mari de 20, 25 de milioane lei vechi care o să trebuiască probabil într-un viitor apropiat să plătească gigacaloria la preţul ei”, a precizat Oprescu.
Primarul general nu crede că preţul gigacaloriei va creşte.
„Dacă plecăm la reabilitarea CET-urilor pe care le vom avea în subordine înseamnă că şi randamentul lor va creşte, aceasta înseamnă la rândul ei o determinare pe un preţ mai scăzut al gigacaloriei. Important este să putem să cântărim bine ca şi la anul să putem acorda aceeaşi protecţie a populaţiei, aproximativ 170 plătesc dânşii, restul până la 348 suportă Primăria generală”, a menţionat edilul Capitalei.
Întrebat de jurnalişti de cât ar fi nevoie pentru a se investi în CET-uri pentru reabilitare el a menţionat că referitor la partea de distribuţie ar fi nevoie de circa 800 de milioane – 1 miliard de euro.