Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a hotărât, vineri, arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Andrei Hrebenciuc, fiul deputatului Viorel Hrebenciuc, şi a lui Paltin Gheorghe Sturdza în dosarul retrocedărilor de păduri şi terenuri. Decizia ICCJ poate fi contestată la Completul de cinci judecători al aceleiaşi instanţe.
Andrei Hrebenciuc, fiul fostului deputat PSD Viorel Hrebenciuc, şi pe numele lui Paltin Gheorghe Sturdza, moştenitorul familiei Sturdza, au fost reţinuţi joi de procurorii DNA Braşov.
Andrei Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Sturdza este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă şi instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Sturdza a fost, de asmenea, arestat.
Procurorii susţin că, în 2012, prin intermediul deputatului Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza le-a cerut judecătorilor Ordog Lorand Andras şi Gabriel Uţă, de la Tribunalul Covasna, să pronunţe o hotărâre judecătorească în favorarea sa, „prin interpretarea părtinitoare a probelor şi denaturarea stării de fapt”, producând astfel Romsilva un prejudiciu de 303.888.615 de euro, reprezentând contravaloarea a 43.227 de hectare de pădure.
Decizia instanţei nu este definitivă, iar tatăl lui Andrei Hrebenciuc a declarat că fiul său va face contestaţie, prin intermediul avocaţilor, la hotărârea instanţei supreme.
„În baza unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii Dan Bengescu, Viorel Hrebenciuc şi cu suspecţii Victor Prodan, Nicolae Mergeani, Andrei Hrebenciuc a determinat-o pe suspecta Carmen Elisabeta Drăgoi, administrator al SC Reşedinţa Vârstnicilor, să încheie un contract cu Gheorghe Sturdza Paltin, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător alături de Dan Bengescu pentru suprafaţa de 43.277 ha, dobândită prin decizia civilă nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, la preţul de 2.500 de euro/ha. Preţul tranzacţiei, de 2.500 euro/hectar, a fost de aproximativ 3 ori mai mic decât valoarea de piaţă, întrucât contractul masca, în cuprinsul său, şi cumpărarea de influenţă de la autorităţile din judeţul Bacău”, se spune în comunicatul DNA.
Anchetatorii arată că Reşedinţa Vârstnicilor SRL are ca asociat unic pe Majura Limited, cu sediu social în Cipru, persoană juridică cipriotă al cărei asociat real este Andrei Hrebenciuc.
„Prin disimularea adevăratei naturi a provenienţei folosului primit de Viorel Hrebenciuc (dobândirea anumitor drepturi), Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe acesta din urmă să comită infracţiunea de trafic de influenţă. Toate persoanele implicate cunoşteau faptul că s-a stabilit un preţ mult mai mic decât cel real, deoarece diferenţa de preţ ce urma să fie obţinută din vânzarea pădurii reprezenta folosul lui Hrebenciuc Viorel şi al lui Bengescu Dan Costin în schimbul exercitării de influenţe faţă de funcţionarii cu atribuţii privind punerea în executare a deciziei nr. 231/R/2012”, mai arată DNA.