Astfel, estimările Transgaz, realizate pe baza datelor transmise de operatorii din piaţă, arată că, în luna noiembrie 2014, la nivel naţional se vor consuma 11,4 milioane de MWh de gaze, potrivit Agerpres.
Transgaz a estimat că acest consum poate fi acoperit din producţia autohtonă şi a propus ca importurile să fie reduse la zero. Însă ANRE a avizat un import de 2%, urmând ca gazele interne să reprezinte 98% din consum. Acest lucru este valabil atât pentru populaţie, cât şi pentru consumatorii industriali.
Din totalul de 11,4 milioane de MWh, cea mai mare parte, respectiv 5,8 milioane de MWh, va reprezenta consumul marilor utilizatori industriali, consumul populaţiei reprezintă 4,3 milioane de MWh, iar restul reprezintă consumul tehnologic al centralelor şi al producătorilor de energie electrică ce sunt exceptaţi de la utilizarea gazelor de import.
Havrileţ: România nu va mai fi dependentă de gazul de import
Potrivit reglementărilor în vigoare, toţi consumatorii industriali trebuie să realizeze un coş de gaze intern-export avizat de ANRE, acelaşi pentru toţi. Excepţie de la această prevedere fac termocentralele care livrează agent termic consumatorilor casnici şi care au acelaşi coş de gaze ca şi populaţia, precum şi centralele Brazi, deţinută de Petrom, şi Iernut, aparţinând Romgaz, care utilizează propriile gaze pentru producţia de energie electrică şi termică.
În primele şase luni ale acestui an, importurile de gaze au însemnat 9% din consumul total al ţării, în scădere semnificativă faţă de anii trecuţi, când gazele din Rusia însemnau 20-25%. Aceasta deoarece consumul de gaze s-a redus, ca urmare a temperaturilor ridicate de iarna trecută, a închiderii unor consumatori mari, dar şi datorită implementării unor măsuri de eficienţă energetică din partea industriei.
În ultima lună, Gazprom a redus livrările de mai multe ori în România fără niciun motiv oficial. Ministrul de resort, Răzvan Nicolescu, a precizat de mai multe ori că românii nu va fi afectaţi de această situaţie, nici măcar în cazul în care Rusia sistează de tot importurile până la primăvară.