Vestea rea e ca, o data cu varsta, colesterolul si calciul din sange se pot depune pe peretii arterelor, in mici depozite grasoase, de consistenta variabila, numite placi de aterom.
La unii mai multe, la altii mai putine sau deloc, in cazuri rare. Aceste depozite ajung adesea sa astupe calea de acces a sangelui spre organele vitale (inima, creier) – caz in care reprezinta o urgenta medicala – sau catre zonele periferice (membre, degete), unde pot determina arterite – boli grave, invalidante.
Vestea buna e ca avem acum la dispozitie o varianta moderna de diagnostic si tratament: angiografia.
Mai putin invaziva decat interventia chirurgicala, dar la fel de eficienta, angiografia este o metoda de explorare imagistica (cu raze X) si tratament, prin vizualizarea vaselor de sange si posibilitatea dilatarii portiunilor ingustate ale vaselor de sange.
Arterele se pot imbolnavi fara sa stim
Ateroscleroza afecteaza vasele sangvine, determinand suferinte cardiace, cerebrale si arteriale periferice, fiind una dintre primele cauze de mortalitate in lume, cu 17 milioane de decese pe an.
Dintre acestea, 20% sunt cauzate de boala cardiaca ischemica. Conform ultimelor statistici europene, Romania se afla pe locul trei, dupa Rusia si Bulgaria, in ce priveste rata decesului cauzat de bolile cardiovasculare. Ateroscleroza produce ingustari ale oricaror vase din corp. Daca ocluzia are loc pe unul dintre cele trei vase care ajung la inima, ea declanseaza un infarct.
Daca depunerile astupa cu peste 50% artera, determina angina pectorala. Cand are loc la nivelul arterelor carotide, blocajul poate duce la un accident vascular cerebral. Afectarea arterelor renale este una dintre cauzele de hipertensiune renovasculara.
Depunerile de colesterol si calciu, la care se adauga fragmente de tesut desprinse din peretii interiori ai vasului, pot avansa catre degete, provocand arterita. Sau pot inchide complet vasul de sange sau chiar aorta, la bifurcatia ei spre membrele inferioare, impiedicand buna circulatie in aceasta zona.
Arterita este o boala grava, extrem de dureroasa si invalidanta. Ea este cauzata de slaba irigare cu sange a tesutului din zona extremitatilor si poate avea ca efect amputarea degetelor, apoi, progresiv, a labei piciorului, a membrului inferior si… decesul.
Citeşte mai mult pe avantaje.ro