„În unele afecţiuni endocrine pielea poate să îşi schimbe consistenţa, gradul de hidratare, stratul lipidic sau să îşi schimbe culoarea. În afecţiuni ale ovarelor (sindrom de ovar polichistic) pielea poate deveni „grasă”, la fel şi părul, în afecţiuni tiroidiene (hipotiroidii sau hipertiroidii) poate fi foarte uscată şi pergamentoasă, rece, sau umedă şi caldă, în afecţiuni ale suprarenalelor şi hipofizei poate să îşi schimbe culoarea sau consistenţa”, a declarat Anca Zranca, medic dermatolog.
Citeşte şi Cum să ascunzi problemele tenului
Totodată, dacă pielea devine uscată şi apare senzaţia de mâncărime, poate fi o simplă alergie la unul dintre produsele cosmetice pe care le folosiţi sau poate indica lipsa fierului din organism, afecţiuni ale tiroidei sau anemie. În cazul în care aveţi o iritaţie care nu dispare cu niciun tratament, poate fi un semn că sunteţi prea stresat, scrie doctorulzilei.ro.
Atunci când sub braţ apar pete aspre, închise la culoare, poate fi vorba de diabet. Experţii spun că excesul de insulină din sistemul circulator poate duce la o accelerare a procesului de multiplicare a celulelor, ceea ce determină acumulări de ţesut şi melanină. Aceasta face ca pielea să aibă un aspect îngroşat şi pigmentat. În acest caz, se recomandă măsurarea nivelului de glicemie din sânge.
Activitarea redusă a glandei tiroide, hipotitoridia, duce adesea la o acumulare de betacaroten în sânge, ceea ce provoacă o colorartură galben-oranj a pielii din palme. De asemenea, ţine cont de faptul că pielea persoanelor cu hipotiroidie este uscată şi rece, uneori având şi o tentă palidă. Şi în această situaţie este indicat un consult medical urgent deoarece, netratată, afecţiunea duce la complicaţii precum obezitate şi boli cardiovasculare.
Citeşte şi Cum să foloseşti uleiurile de corp pentru hidratare perfectă