„Există impresia că aşa-zişii învingători ai Războiului Rece au decis să ducă situaţia până la limită, să creeze o lume după bunul lor plac şi pentru interesele lor”, a indicat liderul de la Kremlin la Forumul internaţional Valdai, a cărui ediţie din acest an se desfăşoară la Soci.
El consideră că actualul sistem de securitate globală şi regională este „slăbit, fracţionat şi deformat”. „Actuala lume unipolară a devenit incomodă, greu de controlat şi de dominat de liderul ei autoproclamat”, a continuat Putin făcând referire la Statele Unite. Apoi a vorbit şi despre „propaganda americană” ce plasează în „centrul răului” Iranul, ca ţară ce aspiră să obţină arme nucleare, ori China, care doreşte să devină prima economie a lumii, ori Rusia, ca putere nucleară.
NATO: Rusia are în continuare trupe în Ucraina
Liderul rus a criticat şi „încercările de a trasa linii de divizare şi de a forţa coaliţii”, cum se întâmpla în perioada Războiului Rece, în opinia sa această „reanimare a vechilor scheme de dominaţie globală” având ca obiectiv „obţinerea de dividende politice şi economice”.
Putin a calificat drept nefondate afirmaţiile că Rusia ar dori să-şi construiască un nou imperiu şi a acuzat direct SUA că fac ca lumea să devină mai periculoasă prin impunerea a ceea ce el a numit un „diktat unilateral” în diplomaţia internaţională.
Drept urmare, „astăzi a crescut brusc riscul declanşării unei serii de conflicte grave la care să participe indirect, dacă nu chiar direct, marile puteri”, a remarcat în continuare Putin, estimând că şi „Ucraina este un exemplu de astfel de conflicte ce influenţează dispunerea forţelor în lume”.
Ameninţare NUCLEARĂ la nivel mondial: Rusia transformă Crimeea în BAZĂ MILITARĂ GIGANT
El şi-a exprimat totodată părerea că există riscul încălcării tratatelor internaţionale privind controlul armamentelor şi a cerut începerea unor discuţii pentru stabilirea de condiţii acceptabile la nivel internaţional privind folosirea forţei, astfel încât să se obţină un ‘nou consens global’ pentru a face faţă ameninţărilor în creştere generate de evoluţiile de pe scena internaţională.
În acest context, liderul de la Kremlin a cerut marilor puteri să convină asupra „unor condiţii” clare în ce priveşte dreptul la ingerinţă în afacerile interne ale unui alt stat, astfel de condiţii fiind în opinia sa „necesare şi legitime”, dar a admis totuşi că este o chestiune „extrem de complexă”.
Cât despre sancţiunile impuse de statele occidentale ţării sale în urma acţiunilor din Ucraina, Putin a spus că „Rusia nu va încerca să cadă la o înţelegere, nu va cere nimănui nimic” şi „va reuşi să se descurce singură”.
„Rusia nu îşi revendică un loc special în lume. Respectând interesele celorlalţi, noi dorim doar să se ţină cont de interesele noastre şi să ni se respecte poziţiile”, a susţinut mai departe liderul de la Kremlin. „Priorităţile noastre sunt perfecţionarea instituţiilor democratice şi o economie deschisă, accelerarea dezvoltării interne (…) şi consolidarea societăţii în jurul valorilor tradiţionale şi a patriotismului”, a încheiat Putin