Acest eveniment cosmic este legat de una dintre cele mai mari catastrofe din istoria de 4,6 miliarde de ani a sistemului nostru solar — o coliziune produsă în Centura de asteroizi cu aproximativ 12 milioane de ani mai devreme. Această coliziune a dus la fragmentarea unui asteroid gigantic, cu diametrul de 200 de kilometri din cadrul Centurii de asteroizi. O parte din fragmentele rezultate s-au intersectat ulterior cu orbita Pământului, iar două fragmente mari au căzut în marea puțin adâncă ce acoperea pe atunci o parte din Peninsula Scandinavă, conform studiului.
Așa-numita Centură de asteroizi se află între orbitele planetelor Marte și Jupiter.
Cei doi asteroizi au lovit Pământul într-o zonă din centrul Suediei, lăsând în urmă craterul Lockne, de 7,5 km în diametru, aflat la aproximativ 20 de km sud de orașul Oestersund și un crater de 700 de metri în apropiere, la Malingen, scrie Agerpres.
Acest studiu, publicat în ultimul număr al revistei Scientific Reports, confirmă ipoteza că aceste două cratere, aflate la 16 km unul de altul, provin din impactul simultan cu doi asteroizi care se deplasau în tandem prin sistemul solar.
Echipa de oameni de știință care a realizat acest studiu, condusă de Jens Ormoe de la Centrul pentru Astrobiologie din Madrid, a efectuat săpături în cele două cratere de impact, căutând sedimente care păstrează încă urmele impactului. Ei au cartografiat și modul în care sunt răspândite rocile dislocate de explozie în jurul craterului pe o rază de zeci de kilometri distanță față de epicentru.
Craterul Lockne a rezultat în urma impactului cu un asteroid de aproximativ 600 de metri în diametru, în timp ce craterul Malingen a fost provocat de ciocnirea cu un asteroid cu diametrul de aproximativ 150 de metri.
Acest impact dublu, produs în urmă cu 458 de milioane de ani, este doar unul dintre impacturile suferite de Pământ după evenimentul produs în centura de asteroizi.
Unii oameni de știință sunt de părere că aceste căderi de meteoriți au avut consecințe importante pentru clima și ecosistemul terestru, oferind condiții prielnice pentru diversificarea speciilor de plante și animale care populau Pământul, eveniment denumit Marea Biodiversificare din Ordovician.