1. Puternic antioxidant. Un studiu efectuat în Turcia a dezvăluit proprietăţi antioxidante uimitoare ascunse în pulpa deliciosului fruct. Rezultatele cercetării au plasat gutuia în topul celor mai puternice arme în lupta cu radicalii liberi şi implicit cu îmbătrânirea prematură. Şi asta în condiţiile în care cercetătorii de la Universitatea Ankara au descoperit că doar rodiile bat gutuile în privinţa nivelului de fenoli şi flavonide din componenta, potrivit caplimpede.ro.
2. Beneficiile sâmburilor de gutuie. Sâmburii de gutuie conţin mucilagii şi sunt foarte eficienţi în tratarea tusei, bronşitei şi răguşelii.
Citeşte şi Ce se întâmplă dacă mănânci o singură GUTUIE
3. Ameliorează problemele pancreatice. Sucul proaspăt de gutui ajută în tratarea insuficienţei pancreatice. Se poate consuma câte jumătate de pahar de suc, de trei ori pe zi.
4. Combate afecţiunile hepato-biliare. În acest scop, se spală bine 2-3 gutui (pentru îndepărtarea pufului de pe coajă), se taie mărunt şi se mănâncă în 2-3 doze. Când boala e însoţită de vărsături, se administeaza piureul de la 2 gutui fierte, curăţate, în prealabil, de coajă şi seminţe.
5. Ameliorează durerile ochilor. Există loţiuni preparate din praf de gutui (prin uscare) care ameliorează durerile ochilor.
6. Protejează intestinele. Gutuia protejează intestinele şi tratează dizenteria, enterita, digestia dificilă şi inflamaţiile mucoasei.
7. Ajută la distrugerea celulelor maligne. Substanţele conţinute de gutuie ajuta la distrugerea celulelor maligne fără a le afecta pe cele normale.
Citeşte şi Ce se întâmplă dacă bei un pahar de suc de gutui cu miere pe zi