Necolaiciuc cere eliberarea condiţionată: Mai am alte trei dosare şi vreau să îmi construiesc apărarea

Fostul director general al CFR Mihai Necolaiciuc a cerut, marţi, Judecătoriei Sectorului 5 să fie eliberat din penitenciar. Necolaiciuc a fost condamnat pe 17 octombrie la patru ani şi şase luni de închisoare în dosarul în care a fost găsit vinovat pentru fraudarea statului cu 2,7 milioane de euro.
Filip Stan
28 oct. 2014, 12:57
Necolaiciuc cere eliberarea condiţionată: Mai am alte trei dosare şi vreau să îmi construiesc apărarea

Mihai Necolaiciuc, fostul director general al CFR, a fost ridicat de poliţişti pe 17 octombrie şi dus la Penitenciarul Rahova, după ce a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost trimis în judecată pentru deturnare de fonduri

Marţi, 28 octombrie, Necolaiciuc a cerut instanţei să fie eliberat.

„În doi ani şi jumătate, cât timp s-a judecat acest dosar la Judecătoria Sectorului 1, s-a ajuns la concluzia că sunt nevinovat şi am fost achitat. După trei înfăţişări, Curtea de Apel m-a condamnat. Eu nu acuz pe nimeni, însă vă rog să admiteţi această rugăminte de eliberare, pentru că mai am alte trei dosare şi vreau să îmi construiesc apărarea. În aceste condiţii, nu pot face acest lucru”, a spus, în faţa instanţei, Mihai Necolaiciuc.

Avocaţii fostului director general al CFR spun că sunt îndeplinite toate condiţiile admiterii cererii de liberare condiţionată şi că Mihai Necolaiciuc a executat mai mult de jumătate de pedeapsă, în arest preventiv. Apărarea a subliniat faptul că fostul director general al CFR a stat în spatele gratiilor peste 800 de zile, dar şi faptul că Mihai Necolaiciuc se află sub control judiciar în alte două dosare.

Fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc a fost condamnat definitiv pe 17 octombrie de Curtea de Apel Bucureşti la patru ani şi şase luni închisoare cu executare în dosarul privind frauda de 2,7 milioane de euro produsă prin achiziţionarea de bunuri într-un proiect de reconstruire a infrastructurii afectate de inundaţiile din 2000. De asemenea, judecătorii i-au interzis lui Necolaiciuc unele drepturi civile, pentru o durată de cinci ani.

Iniţial, Mihai Necolaiciuc a fost achitat de Judecătoria Sectorului 1 în ianuarie 2014, însă judecătorii de la Curtea de Apel au admis vineri recursul procurorilor DNA şi l-au condamnat pe Necolaiciuc la patru ani şi şase luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice.

Din această pedeapsă se va scădea perioada petrecută de Necolaiciuc în arest preventiv, respectiv 17 iunie 2009-18 octombrie 2011.

În acelaşi dosar, Viorica Olăeru, fost director al Direcţiei Economice în cadrul CFR, a fost condamnată definitiv la trei ani închisoare cu executare.

Pe latură civilă, instanţa a admis în parte acţiunea Ministerului Transporturilor şi i-a obligat pe Mihai Necolaiciuc şi Viorica Olăeru să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente SC CNCF – CFR SA suma de 8.459.972 lei către Ministerul Transporturilor.

În plus, cei doi vor plăti câte 15.000 lei cheltuieli judiciare către stat.

Mihai Necolaiciuc şi Viorica Olăeru au fost trimişi în judecată de DNA pe 12 mai 2011, fiind acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice, în formă continuată (66 acte materiale).

Procurorii au reţinut că, în cursul anului 2000, România a încheiat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) un contract de finanţare pentru realizarea ‘Proiectului de reconstrucţie pentru eliminarea efectelor inundaţiilor’, contract ce viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundaţiile din 2000 şi din anii anteriori.

„În ceea ce priveşte CN CFR, finanţarea s-a acordat pentru efectuarea de lucrări de reconstrucţie şi consolidare a liniilor de cale ferată în valoare de 34,3 milioane euro. Clauzele contractuale stipulau ca banii să fie utilizaţi exclusiv pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii şi pentru realizarea lucrărilor de natura celor menţionate anterior. Fondurile necesare rambursării împrumutului se asigurau de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Lucrărilor Publice şi Locuinţei”, arăta DNA.

În aceste condiţii, potrivit procurorilor DNA, în perioada decembrie 2001-ianuarie 2003, Mihai Necolaiciuc, în calitate de director general CN CFR, şi Viorica Olăeru, director al Direcţiei Economice din cadrul aceleiaşi companii, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi, ignorând clauzele respectivului contract de împrumut, au utilizat suma de peste 8,6 milioane lei, aproximativ 2.755.000 euro, provenită din creditul acordat de către BEI, în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.

„Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plată către 57 de societăţi comerciale, fiind achitate, în mod preferenţial, bunuri şi servicii fără legătură cu proiectul (servicii de publicitate în presă, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer condiţionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare şi agende, etc.”, explicau procurorii.

Mihai Necolaiciuc mai este trimis în judecată în alte trei dosare penale.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Anunțul momentului pentru toți clienții Digi RCS RDS, Vodafone și Orange. A devenit obligatoriu în România
Capital.ro
Se TAIE ajutoarele. Statul nu mai plătește niciun ban. Nu poți refuza scrisoarea
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Românii care merg în Grecia, sfaturi de aur. Cum să nu risipească banii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
VERDICT BĂSESCU. Nimeni nu credea că vom trăi momentul: N-a picat din cer
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat din Iași cercetat pentru muncă forțată a trei persoane cu dizabilități
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'