ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. „Kelemen Hunor, Dan Diaconescu și Corneliu Vadim Tudor sunt candidații înscriși în cursa pentru alegerile prezidențiale 2014 care nu au formulat, în pofida insistențelor, niciun răspuns propunerii Institutului pentru Politici
Publice de participare într-o dezbatere electorală organizată de IPP cu toți cei 14 candidați – condiție solicitată de candidatul Alianței PSD-PC-UNPR pentru a participa într-o confruntare față în față, înaintea primului tur de scrutin”, se arată într-un comunicat al IPP, dat publicităţii marţi.
IPP îi impută faptul că a schimbat condiţiile pe care le pusese iniţial pentru participarea la dezbatere. „Din formularea răspunsului candidatului Victor Ponta la propunerea de participare într-un format cu 14 candidați reiese că principala condiție a participării domniei sale este ca organizatorii (IPP) SĂ ÎI INVITE într-o dezbatere pe toți candidații înscriși ceea ce reprezentanții Institutului pentru Politici Publice au făcut încă din cursul serii trecute asigurându-se că fiecare staff de campanie a fost informat/invitat. Aceste argumente nu par a fi suficiente, candidatul Alianței PSD – PC – UNPR explicând, la insistențele IPP că, în fapt, condiționează prezența domniei sale la o astfel de dezbatere de PARTICIPAREA EFECTIVĂ A TUTUROR CELORLALȚI CANDIDAȚI, un aspect pe care IPP nu îl poate controla/decide”, arată IPP.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu a comunicat IPP că programul nu îi permite participarea la dezbatere deși Institutul își manifestase disponibilitatea de organizare a dezbaterii într-o altă zi dintre cele rămase până la primul tur al alegerilor prezidențiale 2014.
„Regretăm sincer situația și îi asigurăm pe toți cei care ne-au urmărit eforturile în ultimele zile, că am făcut tot ce a depins de noi ca această dezbatere să existe. Este convingerea IPP în continuare că alegătorii români merită o astfel de dezbatere și sperăm că ea va avea loc măcar înaintea celui de-al doilea tur de scrutin între candidații rămași în competiție. Ne manifestăm totala disponibilitate în continuare”, precizează Institutul.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Într-un comunicat de presă dat publicităţii luni de către PSD, se arată că Victor Ponta doreşte în continuare să participe la dezbaterea electorală pe care dorea să o organizeze Institutul pentru Politici Publice, cu condiţia ca toţi cei 14 candidaţi să fie prezenţi, nu într-un format mai restrâns.
„Domnul Victor Ponta a luat act de faptul că IPP a acceptat organizarea unei dezbateri electorale la care să participe toți cei 14 candidați înscriși în cursa pentru alegerile din 2 noiembrie. Victor Ponta isi mentine punctul de vedere si reiterează că aceasta este singura formulă corectă, prin care toți candidații își pot prezenta programele, fără aplicarea unor criterii arbitrare referitoare la participarea la dezbateri”, se arată în comunicatul PSD.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Victor Ponta susţine că şi-a exprimat punctul de vedere asupra formatului unei asemenea dezbateri încă din data de 7 octombrie. „Prin urmare, imediat ce toți ceilalți 13 candidați vor confirma participarea la dezbaterea electorală propusă de IPP, va fi formulat și un răspuns oficial din partea domnului Victor Ponta”, a anunţat Gabriela Firea.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, la Târgovişte, întrebat dacă va accepta propunerea IPP de a participa la o dezbatere electorală cu primii şase candidaţi cotaţi de sondaje, că o astfel de dezbatere trebuie să îi includă pe toţi cei 14 candidaţi. Directorul adjunct al IPP, Adrian Moraru, a precizat că organizaţia pe care o reprezintă nu este obligată să organizeze o dezbatere cu toţi candidaţii.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Întrebat dacă va da curs propunerii IPP de a participa la o dezbatere electorală cu primii şase candidaţi cotaţi de sondaje, Victor Ponta a răspuns: „Cu toţi 14, da. Primii şase… în ce ordine? În ordine alfabetică? În ordinea numărului de pe tricou?”.
Dacă e după sondaje, nici nu mai trebuie să facem alegeri, am câştigat alegerile eu. Aici nu e cu sondaje. Aici sunt 14 candidaţi, în turul II vom fi cu siguranţă doi şi atunci cred şi lansez încă o dată invitaţia. Dacă suntem toţi 14, ne vedem înainte de primul tur. Dacă în turul II cel care intră sau cea care intră acceptă, eu cred că trebuie să avem patru dezbateri pe politică externă, siguranţă naţională, economie, ordine constituţională.”
Ponta a arătat că sondajele au o valoare relativă. „Acuma eu nu ştiu cu cine să discut şi nu ştiu de ce este mai bun un candidat care fuge de Înalta Curte, să nu-l prindă cumva cu dosarul, şi unul care nu stă în sondaje foarte bine. Sondajele au o valoare, sigur, relativă, dar nu văd cum putem să facem altfel”, a spus Ponta.