EXIT POLL ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014: VICTOR PONTA se impune în primul tur

EXIT POLL ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014: RomaniaTV.net vă prezintă rezultatele primele sondaje la ieşirea de la urne la alegerile de duminică, 2 noiembrie. Primele rezultate parţiale oficiale vor fi prezentate de BEC la ora 2.00.
Alina Costache
02 nov. 2014, 17:30
EXIT POLL ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014: VICTOR PONTA se impune în primul tur

EXIT POLL, VARIANTA PSD

Victor Ponta – 43%

Klaus Iohannis – 27%

Calin Popescu Tariceanu – 6%

Monica Macovei – 5%

Elena Udrea – 5%


EXIT POLL, VARIANTA ACL

Victor Ponta – 39%
Klaus Iohannis – 31%
Monica Macovei – 9%
Călin Popescu Tăriceanu – 3,5%
Elena Udrea – 3


EXIT POLL ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014: 

Ultimul sondaj: Candidatul Alianţei PSD-UNPR-PC Victor Ponta este favorit în cursa prezidenţială cu 41% în turul I şi 56% în turul II, iar pe locul al doilea în acest clasament se află candidatul ACL, Klaus Iohannis, cu 27% din voturi, în turul I, potrivit unui sondaj al Centrului de Studii şi Cercetări Infopolitic (CSCI) transmis duminică AGERPRES, cu o săptămână înaintea alegerilor. 

Potrivit cercetării, care a avut ca întrebare centrală „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale. dumneavoastră cu cine aţi vota?”, premierul Ponta ar obţine 41% din voturile alegătorilor, în timp ce candidatul ACL, Klaus Iohannis, ar primi 27% din voturi. Pe locurile următoare s-ar situa Călin Popescu Tăriceanu (independent) cu 8%, Elena Udrea (PMP) – 5%, Dan Diaconescu (PP-DD) – 5%, Kelemen Hunor (UDMR) – 3%, Monica Macovei (independent) – 3%, Corneliu Vadim Tudor (PRM) – 3% şi Corneliu Vadim Tudor – 3%, Teodor Meleşcanu (independent) – 2% şi „altcineva” – 3%. 

În confruntarea din turul II al alegerilor, Ponta ar fi susţinut de 56% dintre votanţi, iar adversarul său Iohannis ar pierde astfel alegerile cu 44% din voturi. 

La capitolul încredere în politicieni, Victor Ponta este lider cu 37%, urmat de Călin Popescu Tăriceanu cu 29% şi Klaus Iohannis cu 27%. Pe următoarele locuri se regăsesc Mihai Răzvan Ungureanu cu 20%, Traian Băsescu cu 17%, Elena Udrea cu 15%, Monica Macovei cu 11% şi Cătălin Predoiu cu 9%. 

Studiul a fost realizat la nivel naţional, săptămâna aceasta, pe un eşantion de 1.100 de persoane, iar marja de eroare este de 3 %, potrivit reprezentanţilor CSCI. 

Conform sondajelor realizate în ultimele luni, la capitolul încredere în politicieni, cu o creştere de la 35% – în luna iulie, la 37% – în luna octombrie, Victor Ponta îşi consolidează prima poziţie clasament. Pe un trend descrescător se află Călin Popescu Tăriceanu, dar, cu o scădere de 3%, de la 32% la 29%, acesta ocupând în continuare a doua poziţie în topul încrederii. Klaus Iohannis, candidatul din partea ACL, scade de la 29% încredere în luna iulie, la 27% în luna septembrie, scor pe care îl păstrează până în prezent. 

Lunile septembrie şi octombrie menţin cifrele candidaţilor principali la cote similare. Distanţa dintre Ponta şi Iohannis rămâne una de puţin peste 10 procente. Ponta – puţin peste scorul partidului din vară, iar Iohannis – în linia sumei PNL-PDL din vară. Călin Popescu Tăriceanu rămâne pe locul al treilea, dar la distanţă de primii doi. 

Astfel, potrivit documentului citat, Iohannis ar avea de recuperat, pentru turul II mai mult decât a avut de recuperat Traian Băsescu acum cinci ani. Ponta ar obţine un scor mai bun decât a obţinut candidatul PSD în 2009. Astfel, potrivit studiului, PSD şi-a îmbunătăţit scorul politic faţă de acum cinci ani, în timp ce PNL+PDL a înregistrat o scădere, în contextul în care, în 2009, la alegerile europene, suma PNL-PDL era de 35%, mai arată studiul CSCI. 

EXIT POLL ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. : Campania electorală a început pe 3 octombrie şi se va încheia sâmbătă, 1 noiembrie, la ora 7,00. Urnele se vor deschide duminică, la ora 7,00, şi se vor închide la ora 21,00. 

În competiţia electorală au intrat Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), Klaus Iohannis (Alianţa Creştin-Liberală), Elena Udrea (Partidul Mişcarea Populară), Kelemen Hunor (Uniunea Democrată Maghiară din România), Dan Diaconescu (Partidul Poporului – Dan Diaconescu), Constantin Rotaru (Partidul Alianţa Socialistă), Corneliu Vadim Tudor (Partidul România Mare), William Brînză (Partidul Ecologist Român), Mirel Mircea Amariţei (Prodemo) şi Szilagyi Zsolt (Partidul Popular Maghiar din Transilvania). 

De asemenea, vizează funcţia de şef al statului şi patru independenţi – Teodor Meleşcanu, Călin Popescu-Tăriceanu, Monica Macovei şi Gheorghe Funar. 

Primul candidat pe buletinul de vot va fi Kelemen Hunor (UDMR), potrivit tragerii la sorţi efectuate de BEC. Pe următoarele locuri se situează Klaus Iohannis (PNL), Dan Diaconescu (PP-DD), Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), William Brînză (Partidul Ecologist Român), Elena Udrea (PMP), Mirel Mircea Amariţei (Prodemo), Teodor Meleşcanu – independent, Gheorghe Funar – independent, Szilagyi Zsolt (PPMT), Monica Macovei – independent, Constantin Rotaru (Partidul Alianţa Socialistă), Călin Popescu-Tăriceanu – independent, Corneliu Vadim Tudor (PRM). 

EXIT POLL ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. 18.296.567 cetăţeni cu drept de vot, aşteptaţi la urne în primul tur de scrutin 
Au drept de vot în primul tur al alegerilor prezidenţiale, pe 2 noiembrie, 18.296.567 de cetăţeni români, iar la cel de-al doilea, pe 16 noiembrie, 18.305.826 de persoane, potrivit ultimelor date furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). 

În ţară vor fi organizate 18.550 secţii de vot, iar în Bucureşti 1.245 de secţii de votare. În sectorul 1 al Capitalei vor fi organizate 162 de secţii, în sectorul 2 – 202, în sectorul 3 – 274, în sectorul 4 – 178, în sectorul 5 – 196, iar în sectorul 6 – 233 de secţii de votare. MAE a anunţat că vor fi organizate 294 de secţii pentru cetăţenii români din afara graniţelor care doresc să îşi exercite dreptul de vot. Numărul estimat de buletine de vot necesare pentru secţiile de votare din străinătate este 600.000. 

În ziua votării, românii aflaţi în ţară îşi pot exercita dreptul de vot în baza cărţii de identitate, cărţii electronice de identitate, cărţii de identitate provizorie, buletinului de identitate, paşaportului diplomatic, paşaportului diplomatic electronic, paşaportului de serviciu, paşaportului de serviciu electronic, carnetului de serviciu militar – în cazul elevilor din şcolile militare. 

Cei care se află în străinătate şi în state care permit accesul pe teritoriul lor pe baza cărţii de identitate în ziua alegerilor pot prezenta la urne paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie, cartea de identitate, cartea electronică de identitate. 

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care în ziua votării se află în ţară îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în România în baza paşaportului simplu cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS), paşaportului simplu temporar cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS), paşaportului simplu electronic cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS), în plus români cu domiciliul în străinătate care în ziua votării se află în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate şi în baza titlului de călătorie. 

EXIT POLL ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Declaraţia pe proprie răspundere, obligatorie pentru cei care nu votează în localitatea de domiciliu 

Alegătorii care nu votează la alegerile prezidenţiale în localitatea de domiciliu, precum şi cei din străinătate trebuie să completeze o declaraţie pe propria răspundere când se prezintă la urne, prin care îşi asumă că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin, potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central (BEC). 

În această categorie intră alegătorii care se prezintă la vot şi dovedesc cu actul de identitate că domiciliază în raza teritorială a secţiei de votare respective, însă au fost omişi din copia listei electorale permanente; cei care în ziua votării se află în altă comună, oraş sau municipiu decât cel de domiciliu; membrii biroului electoral al secţiei de votare, persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii şi care nu sunt înscrise în copia listei electorale permanente din acea secţie; alegătorii care votează la secţiile de votare din străinătate. 

EXIT POLL ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Reguli în secţiile de votare 

Accesul alegătorilor în sala de vot are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor. Alegătorul prezintă actul de identitate biroului electoral al secţiei de votare. Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau membrul desemnat de acesta verifică dacă alegătorul este înscris în copia de pe lista electorală permanentă, după care alegătorul semnează în listă la poziţia destinată acestuia. În baza semnăturii în copia de pe lista electorală permanentă sau în tabel, după caz, preşedintele sau membrul biroului electoral al secţiei de votare desemnat de acesta îi încredinţează alegătorului buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea „VOTAT”, pe care acesta o aplică pe buletinul de vot. 

Alegătorul votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde prenumele şi numele candidatului pe care îl votează. 

Prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Neştiinţa de carte a alegătorilor nu constituie motiv temeinic pentru însoţirea acestora în cabina de vot de către alte persoane. Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabină un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor. 

La cererea alegătorului, în cazul în care acesta a aplicat greşit ştampila cu menţiunea „VOTAT”, dar nu a introdus buletinul în urnă, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare îi poate elibera, numai o singură dată, un nou buletin, reţinând şi anulând buletinul de vot iniţial. 

Preşedintele poate lua măsuri ca staţionarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat. Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate suspenda votarea pentru motive temeinice. Durata totală a suspendărilor nu poate depăşi o oră. 

În ziua votării, între orele 7,00 – 21,00, sunt interzise comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare. 

Pe durata votării se interzice membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare, persoanelor însărcinate cu menţinerea ordinii, persoanelor acreditate şi operatorilor de sondaj ai institutelor de sondare a opiniei publice sau ai societăţilor comerciale ori organizaţiilor neguvernamentale să poarte ecusoane, insigne sau alte însemne de propagandă electorală. 

EXIT POLL ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Votarea cu urna specială 

* Persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale votează prin intermediul urnei speciale. Directorii penitenciarelor şi ai locurilor de deţinere sunt obligaţi să aducă la cunoştinţa alegătorilor deţinuţi în baza unui mandat de arestare preventivă sau care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate, dar nu li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale, faptul că pot vota prin intermediul urnei speciale cu suficient timp înainte de ziua votării. 

Cererile de votare prin intermediul urnei speciale se fac în scris şi se depun la directorii penitenciarelor sau ai locurilor de deţinere, cel mai târziu cu două zile înainte de ziua votării. 

Dacă se solicită exercitarea votului prin urna specială de mai mult de 400 de persoane aflate în detenţie, cererile în acest sens pot fi depuse cel mai târziu în preziua votării până la ora 20,00 la mai multe secţii de votare din localitatea în care se află penitenciarul. 

În ziua votului, directorul penitenciarului sau al locului de deţinere permite accesul echipei biroului electoral al secţiei de votare care se deplasează cu urna specială şi cu o ştampilă cu menţiunea „VOTAT”, buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea, în spaţiul anume amenajat pentru votare, care trebuie să beneficieze de dotări minime pentru asigurarea secretului votului. 

Persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate pot vota numai în baza unui act sau document de identitate valabil. În acest sens, directorul penitenciarului sau al locului de detenţie, după caz, îi eliberează temporar, numai pentru exercitarea dreptului de vot, actul sau documentul de identitate valabil aflat în dosarul individual. 

Totodată, persoanele asupra cărora s-a luat măsura arestului la domiciliu votează prin intermediul urnei speciale în condiţiile în care formulează o cerere în acest sens către biroul electoral al secţiei de votare la care sunt arondate potrivit domiciliului. Cererea se depune cel mai târziu în preziua votării, până la ora 20,00. 

* Cu urna specială votează şi persoanele netransportabile. 

Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate din ţară, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării – ştampilă cu menţiunea „VOTAT”, buletine de vot şi timbre autocolante. 

În raza unei secţii de votare se utilizează o singură urnă specială. Urna specială poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secţiei de votare. Urna specială se poate deplasa numai în raza teritorială arondată la respectiva secţie de votare. 

Urna specială se utilizează numai la secţiile de votare din ţară. Secţiile de votare din străinătate nu vor avea sau utiliza astfel de mijloace. 

EXIT POLL ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Situaţiile în care votul este considerat nul sau valabil 

Sunt nule buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare, buletinele de alt model decât cel legal aprobat, buletinele pe care nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea „VOTAT”, buletinele de vot la care ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora. 

Votul este valabil exprimat în cazul în care, deşi ştampila cu menţiunea „VOTAT” aplicată a depăşit limitele patrulaterului, opţiunea alegătorului este evidentă, în cazul în care tuşul s-a imprimat şi pe cealaltă parte a foii pe care a fost aplicată ştampila cu menţiunea „VOTAT”, precum şi în situaţia în care ştampila a fost aplicată de mai multe ori în acelaşi patrulater sau atât într-un patrulater, cât şi în afara oricărui alt patrulater; efectuarea de ştersături sau acoperirea prin scriere a buletinelor de vot nu atrage nulitatea acestora; buletinele de vot nule nu intră în calculul voturilor valabil exprimate. 

EXIT POLL ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Informarea opiniei publice asupra prezenţei la vot 

Orele la care informaţiile despre prezenţa la vot vor fi disponibile şi date publicităţii sunt 11,30, 14,30, 17,30, 20,30 şi 22,30. Orele până la care secţiile de votare vor transmite informaţii către BEC sunt 10,00, 13,00, 16,00, 19,00 şi 21,00. 

BEC, precum şi birourile electorale judeţene, birourile electorale ale sectoarelor Municipiului Bucureşti şi Biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate vor furniza zilnic rezultate parţiale, începând cu ora 0,00 din data de 3 noiembrie sau, în cazul unui al doilea tur de scrutin, din data de 17 noiembrie. Informaţiile vor fi disponibile şi date publicităţii, începând cu orele 2,00, 5,00, 9,00, 11,00, 17,00, 20,00 din zilele menţionate ( 3 sau 17 noiembrie), iar ora de referinţă a datelor prezentate va fi cu două ore în urmă faţă de momentul comunicării, adică 0,00, 3,00, 7,00, 9,00, 15,00, 18,00. 

BEC a mai stabilit că orele la care va fi comunicată prezenţa la vot în secţiile din străinătate la alegerile prezidenţiale sunt 15,00, 21,00 din ziua votării şi 1,00 şi 9,00 – din ziua următoare zilei votării. 

EXIT POLL ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. AEP verifică listele electorale 

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), la sesizarea partidelor politice, făcută în cel mult 15 zile de la data validării rezultatului alegerilor şi însoţită de probe, verifică listele electorale la care se referă sesizarea, în vederea descoperirii cazurilor în care o persoană a votat fără a avea drept de vot sau a votat de mai multe ori la acelaşi tur de scrutin. 

EXIT POLL ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Institute acreditate pentru realizarea de sondaje de opinie la ieşirea de la urne 

BEC a acreditat Asociaţia Populară „Wilfried Martens”, Societatea Cercetare Consultanţă Sociologică „Sociopol”, Societatea Rating Pol Consultanţă, Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), Biroul de Cercetări Sociale (BCS) şi Centrul pentru Studierea Opiniei şi Pieţei (CSOP) pentru realizarea unor sondaje de opinie la ieşirea de la urne la alegerile prezidenţiale.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni