Potrivit directorului SC Salubritate SRL Craiova, Cristian Popescu, la licitaţie s-au prezentat Regia Autonomă de Administrare a Fondului Public şi Domeniului Locativ care a depus ofertă pentru lotul 1- vehicule pentru împins zăpada şi împrăştiat material antiderapant (minim 7 şi maxim 11 vehicule), cu o valoare estimată de minim 190.000 lei şi maxim 300.000 lei, SC Grant CPC SRL pentru lotul 2 – vehicule multifuncţionale (minim 34 şi maxim 43 utilaje), cu o valoare estimată de minim 1.500.000 lei şi maxim 1.900.000 lei şi SC Rodali Cargo SRL pentru lotul 3- vehicule pentru transport material antiderapant, zăpadă şi servicii de tractare (minim 3 şi maxim 8 vehicule), cu o valoare estimată de minim 75.000 lei şi maxim 200.000 lei.
Vine IARNA: Când va cădea prima zăpadă în oraşe
‘În cazul în care nu vor fi probleme şi ofertele depuse vor fi declarate admisibile pentru faza de licitaţie electronică, aceasta va avea loc cel târziu pe 6 noiembrie, urmând ca cel târziu pe 12 noiembrie să fie semnat acordul cadru, precum şi primul din cele două contracte subsecvente aferente. Noi sperăm că cei care au venit la licitaţie şi-au făcut temele şi vom finaliza toată procedura înainte de jumătatea lunii noiembrie’, a declarat, miercuri, Cristian Ştefan Popescu, directorul SC Salubritate Craiova SRL.
În ceea ce priveşte aprovizionarea cu material antiderapant, în prezent SC Salubritate Craiova SRL are în stoc 380 de tone de sare, 390 metri cubi de nisip, 17 tone de clorură de calciu, precum şi 7 tone de clorură de magneziu. Societatea a încheiat licitaţia pentru furnizarea sării industriale folosite pentru deszăpezire, primele 1.000 de tone urmând să fie livrate în termen de 10 zile. Acordul cadru încheiat cu firma Ginard Com SRL prevede achiziţionarea a minim 2.500 de tone şi maxim 3.000 de tone de sare. Pentru furnizarea de clorură de calciu a fost încheiat un acord cadru cu societatea CHIMCOMPLEX SA Borzeşti, care va livra minim 60 de tone şi maxim 150 de tone. Primele 20 de tone urmează să fie furnizate în această săptămână.
Anunţul oamenilor de ştiinţă cu privire la FENOMENELE EXTREME. Ce ne aşteaptă în următorii ani
Deszăpezirea drumurilor judeţene din Argeş în iarna 2014-2015 va costa peste patru milioane de lei, bani necesari pentru achiziţionarea de materiale antiderapante şi carburant, dar şi pentru închirierea unor utilaje, potrivit estimărilor Regiei Autonome Judeţene de Drumuri (RAJD).
„Deszăpezirea pe cei 1.139 de kilometri de drumuri judeţene va fi efectuată în regie proprie, cu un număr de 111 utilaje, din care 15 sunt utilajele proprii ale regiei. Pentru închirierea celorlalte utilaje necesare, licitaţia va avea loc în data de 24 noiembrie, în sistemul electronic SEAP”, a anunţat miercuri Alina Nicolau, directorul infrastructură rutieră în cadrul RAJD Argeş.
Regia de drumuri a demarat şi procedurile de achiziţie a materialelor antiderapante. Licitaţia pentru cantitatea de 8.500 de metri cubi de nisip s-a desfăşurat deja la Bursa Română de Mărfuri, iar pe 30 octombrie se desfăşoară şi licitaţia pentru cantitatea de 1.800 de tone de sare.
Materiale antiderapante livrate de firmele câştigătoare vor fi depozitate la bazele de deszăpezire, precum şi în zonele de drum în pantă.
Reţeaua de drumuri judeţene din Argeş are o lungime totală de 1.139 de kilometri, fiind împărţită în şase districte.
Sectoarele de drum au fost clasificate în patru niveluri de viabilitate, în funcţie de importanţa lor socio-economică. Cele încadrate în primele trei niveluri trebuie să fie deszăpezite în intervale de timp cuprinse între 10 ore şi 10 zile, în timp ce pentru cele încadrate în nivelul al patrulea de viabilitate nu se justifică lucrările de întreţinere pe timpul iernii.
Anunţul oamenilor de ştiinţă cu privire la FENOMENELE EXTREME. Ce ne aşteaptă în următorii ani
Vicepremierul Liviu Dragnea le-a cerut vineri autorităţilor locale şi conducerii CNADNR să verifice dacă firmele care au contracte pentru deszăpeziri sunt pregătite să facă faţă când apar ninsorile, în caz contrar aceste firme urmând să fie sancţionate.
Dragnea le-a transmis totodată celor din conducerea CNADNR să aibă săptămâna viitoare „o şedinţă restrânsă” pentru a stabili cum se va interveni în zonele care riscă să fie afectate de ninsori.
„Cred că săptămâna viitoare s-ar impune să avem o întâlnire restrânsă pentru a face o analiză a modului de intervenţie din iarna trecută- ştim exact zonele care au fost cu probleme, nu numai anul trecut, ci de-a lungul anilor, utilajele pe care le aveţi, dacă v-aţi împrospătat sau v-aţi mărit numărul de utilaje şi de maşini, de asemenea, contractele pe care le aveţi să le analizăm cu atenţie să vedem unde ar fi zone vulnerabile în care nu puteţi să interveniţi”, le-a propus vicepremierul celor de la CNADNR.