ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Marian Muhuleţ a amintit că, potrivit legii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare înscrie datele persoanei care se prezintă la vot în tabelul prevăzut de lege, iar alegătorul primeşte buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea „VOTAT” numai după ce semnează în acest tabel.
Muhuleţ a menţionat că, la aceste garanţii pentru prevenirea votului multiplu, se adaugă şi aceea că alegătorul trebuie să declare în scris, pe propria răspundere, că nu a mai votat şi nu va mai vota la acel tur de scrutin, sub sancţiunea legii penale.
De asemenea, Marian Muhuleţ a spus că, potrivit legii, AEP verifică, la solicitarea partidelor sau a candidaţilor, listele electorale permanente, precum şi tabelele (listele suplimentare – n.r.) folosite în cadrul scrutinului, pentru a depista situaţiile de vot multiplu.
„Niciun alegător ce ar îndrăzni să voteze multiplu nu va scăpa de rigorile legii penale”, a ţinut să precizeze Marian Muhuleţ.
El a spus că BEC a dat această decizie, care este obligatorie şi trebuie aplicată, urmare a unei sesizări a unui cetăţean român care a cerut să poată vota pe baza cărţii de identitate la o secţie de votare din străinătate, deoarece paşaportul i-a expirat.
Potrivit legii electorale, ulterior alegerilor prezidenţiale, Biroul Electoral Central predă Autorităţii Electorale Permanente dosarele cuprinzând copiile de pe listele electorale permanente şi tabelele utilizate în cadrul secţiilor de votare la ambele tururi de scrutin, precum şi declaraţiile pe propria răspundere ale alegătorilor. Termenul de verificare a listelor electorale utilizate în cadrul secţiilor de votare este de 6 luni de la primirea acestora. În situaţia în care AEP descoperă indicii privind săvârşirea unor infracţiuni, sesizează organele de urmărire penală competente. La expirarea termenului pentru verificarea copiilor de pe listele electorale permanente şi a tabelelor utilizate în cadrul secţiilor de votare, AEP asigură arhivarea lor electronică, mai scrie Mediafax.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Ministerul Afacerilor Externe a semnat, într-un comunicat de presă, că există un ‘risc serios’ de exercitare a votului multiplu în străinătate întrucât, ca urmare a deciziei BEC potrivit căreia cetăţenii din străinătate pot vota la toate secţiile de votare din lume şi pe baza cărţii de identitate, este posibil să nu fie suficiente timbre autocolante care să fie aplicate pe acest document de identitate.