NATO rămâne „vigilent” în faţa intensificării activităţilor aeriene ale Rusiei în spaţiul european, a avertizat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit AFP.
‘Această forţă este răspunsul nostru la aceste incursiuni’, a afirmat Stoltenberg, fără a emite ipoteze în legătură cu motivele intensificării zborurilor ruse, aparent manevre, deasupra Mării Baltice, Mării Nordului şi Mării Negre.
Declaraţiile lui Jens Stoltenberg survin după ce Alianţa Nord-Atlantică a anunţat miercuri o intensificare neobişnuită a activităţii aviaţiei militare a Rusiei în spaţiul european.
Declaraţiile NATO nu au suscitat deocamdată reacţii la Moscova.
Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a mai anunţat că îi va cere Federaţiei Ruse explicaţii în legătură cu activitatea intensă a avioanelor militare ruseşti deasupra Europei, a declarat joi, la Varşovia, ministrul apărării al Poloniei, vicepremierul Tomasz Siemoniak, informează agenţia de presă Unian.
‘Cred că NATO se va adresa Rusiei pentru ca aceasta să explice care este cauza (acestei activităţi), deoarece în realitate o asemenea anvergură depăşeşte nivelul normal’, a declarat Tomasz Siemoniak, pentru posturile poloneze de televiziune.
De asemenea, ministrul polonez al apărării a evaluat în mod pozitiv reacţia serviciilor corespunzătoare ale Alianţei, care, potrivit afirmaţiilor sale, au confirmat eficienţa sistemelor de apărare ale NATO.
‘Nu căutăm submarine în adâncuri, însă dacă există vreo încălcare, ştim ce se întâmplă’, a declarat Siemoniak, făcând aluzie la recentul incident legat de operaţiunile demarate de Suedia în vederea găsirii unui submarin rusesc avariat în apele sale teritoriale.
În data de 29 octombrie, NATO a declarat că a înregistrat o activitate extraordinară a unor avioane militare ruseşti în spaţiul aerian european, activitate ce a determinat Alianţa să ordone ridicarea de la sol a unor avioane de interceptare şi a creat o ameninţare la adresa transportului aviatic civil.
Potrivit Alianţei Atlanticului de Nord, patru grupuri de avioane ruseşti, din care făceau parte bombardiere strategice Tu-95 şi bombardiere Mig-31, au zburat deasupra Mării Baltice şi Mării Negre, precum şi deasupra Oceanului Atlantic.
Pentru interceptarea acestora au fost folosite avioane ale Forţelor Ariene ale Norvegiei, Marii Britanii, Germaniei, Portugaliei şi Turciei.