Culoarea portocalie ne indica inca de la inceput ca este foarte bogata in betacaroten, precursorul vitaminei A. Catina mai este bogata in enzime, proteine, ceruri, subtante activatoare ale imunitatii, vitamine si minerale din belsug, scrie Kudika.ro.
Pentru ca are un gust acrisor si astringent, multe persoane nu agreaza sa consume catina ca atare. Asadar puteti pune cateva fructe de catina intr-o salata cu fructe dulci si aromate. Le mai puteti folosi in ceai, in dulceata (bine indulcita, eventual combinata cu alte fructe), dar si intr-o combinatie foarte apreciata: catina cu miere.
Citeşte şi Afecţiunile pe care le poţi trata cu miere şi scorţişoară
Pentru a obtine un adevarat elixir, puteti sa adaugati si propolis in combinatia de catina cu miere.
Catina este buna atat ca “uz intern”, cat si sub forma de ulei ori in frumusete.
Consumand catina, va bucurati de o imunitate crescuta, nu degeaba natura a lasat sa culegem catina inaintea sezonului rece – tocmai pentru a ne pregati sa infruntam bolile de sezon.
Catina mai este indicata pentru scaderea colesterolului rau, putand fi consumata si de cei care sufera de ficat gras.
Citeşte şi Miere şi cătină. Efecte terapeutice
Bogata in vitamine si substante activatoare, catina mai este denumita si “ginsengul romanesc” tocmai pentru ca activeaza functile creierului si stimuleaza libidoul. Consumata in sezonul cu “zile scurte si nopti lungi”, adica atunci cand functiile creierului sunt influentate de vreme si avem nevoie de alimente cu efecte energizante, catina previne inclusiv depresia si combate astenia de toamna.
Mai multe beneficii ale cătinii pe Kudika.ro.