Exerciţiul, intitulat ‘Cyber Europe 2014’, simulează ‘o criză de mare amploare care afectează infrastructuri de informaţii esenţiale’. Experţii se confruntă cu peste 2000 de incidente, între care atacuri împotriva unor servicii online, modificări ale unor pagini web, scurgerea de informaţii sensibile, dar şi atacuri asupra unor reţele energetice sau de telecomunicaţii, a explicat Comisia.
Peste 200 de organizaţii şi 400 de profesionişti din 29 de ţări europene au fost mobilizaţi pentru acest exerciţiu, ce implică mai multe centre din întreaga Europă coordonate de un centru de control, a precizat executivul european, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Securitatea cibernetică a României va fi asigurată de un Sistem Naţional
‘Doar eforturi comune de acest tip pot contribui la menţinerea protecţiei societăţii şi economiei de astăzi’, a subliniat comisarul european pentru noile tehnologii Neelie Kroes. Aceasta a subliniat că nivelul de ‘sofisticare şi volumul atacurilor cibernetice creşte în fiecare zi’.
Directorul general al Agenţiei europene pentru securitatea reţelelor de informaţii (ENISA), Udo Helmbrecht, a amintit că ‘acum cinci ani nu exista nicio procedură de cooperare între statele membre ale Uniunii Europene în cazul unei cibercrize’.
Citeşte şi George Maior: SRI vrea sa asigure un sistem de securitate cibernetică model la nivelul NATO
‘Astăzi, dispunem de proceduri colective ce permit atenuarea unei cibercrize la nivel european, iar rezultatul exerciţiului ne va permite să identificăm următoarele măsuri pe care le avem de luat pentru a continua să îmbunătăţim situaţia’, a spus directorul ENISA.
Potrivit agenţiei europene, care va publica un raport cu privire la exerciţiul desfăşurat, în 2013 numărul atacurilor cibernetice pe internet la scară mondială a crescut cu aproape un sfert, iar numărul total de încălcări ale confidenţialităţii datelor a fost cu 61% mai mare decât în 2012.
Citeşte şi Hackerii ruşi au SPIONAT NATO, UE şi mai multe state din Europa, potrivit iSight Partners
La începutul lui 2013, Comisia Europeană a propus un plan de luptă care să oblige statele să adopte o strategie în materie de securitate a reţelelor informaţionale şi să desemneze autorităţi naţionale competente.